Romania, deficitara la capitolul forta de munca. Un primar le cauta asistatilor sociali joburi pe Facebook
Romania ocupa locul 3 in lume in topul companiilor cu cele mai mari probleme in a-si gasi forta de munca. Aproape trei sferturi dintre firme intampina astfel de dificultati.
Angajatorii nu mai gasesc meseriasi, it-isti sau agenti de vanzari. Multi profesionisti din aceste domenii au plecat sa lucreze in strainatate pentru salarii mai bune.
In comuna Turburea din judetul Gorj un italian a deschis o fabrica de confectii. Din cele 130 de locuri de munca disponibile, doar 30 au fost ocupate.
Daca la inceput s-au aratat cativa curiosi, dupa sarbatorile de iarna cei mai multi au preferat sa plece la munca in Germania sau Spania, unde au primit oferte mai bune in agricultura.
Angajata: "Pentru inceput totul e greu - e munca migaloasa - da, faci totul manual - dar sa nu vina alte femei sa lucreze"
Angajatele fabricii de confectii trebuie sa fie femei tinere, cu vederea foarte buna. Primarul comunei a cerut ajutor in alte localitati pentru a completa locurile de munca.
Lipsa fortei de munca e resimtita si in judetul Constanta unde la sfarsitul anului trecut erau inregistrati 11.000 de someri.
Santierele Navale din judetul Constanta au in permanenta nevoie de sute de angajati. Lunar, companiile care le administreaza cauta oameni atat in orase cat si in localitatile rurale. Din pacate foarte putini sunt cei care aleg sa faca naveta spre orase, desi le sunt decontate cheltuielile de transport, iar salariile nu sunt deloc de neglijat.
Acum in judet sunt disponibile de exemplu 300 de slujbe.
Adelina Vlad, purtator de cuvant AJOFM Constanta: "Avem in constructii muncitori necalificati, avem in constructii civile, fierari betonisti, zugravi, si tot ce inseamna aceasta latura a constructiilor civile. Avem lucratori comerciali si cateva posturi specifice turismului
Reporter: "Cat de greu se ocupa aceste locuri?"
Adelina Vlad: "In momentul de fata foarte greu."
Primarul comunei Silistea, din judetul Constanta, se straduieste sa le gaseasca de lucru celor 40 de asistati sociali apti de munca. Posteaza anunturi pe Facebook si incearca sa aduca in fiecare luna cel putin o firma angajatoare in comuna.
Mihai Soare, primarul comunei Silistea: "Au venit companii din domeniul constructiilor, mai este o societate unde s-au si dus multi la plastice la Medgidia si santierul naval constanta. s-a angajat ceva, dar nu atat cat mi-as fi dorit eu"
In santierele navale din Constanta, pentru muncitorii calificati, salariile pleaca de la 1500, iar la fabrica de mase plastice din Medgidia de la 1400 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, companii, angajati, firme, angajatori, forta de munca,
Dată publicare:
27-01-2017 18:36