Prima Casa a atins un maxim istoric: 500 de romani isi depun zilnic actele pentru o locuinta. Cu cat au crescut preturile
Prima Casa a atins un adevarat record. 500 de romani isi depun actele zilnic pentru o locuinta cu avans mic. Iar dezvoltatorii imobiliari profita de cererea mare si au inceput sa umfle brusc preturile.
Insa bancile trag un semnal de alarma. Ganditi-va de doua ori inainte sa va luati un credit pentru 20 sau 30 de ani. Dobanzile ar putea creste considerabil.
Prima casa, cel mai popular program de creditare din Romania, a ajuns la un maxim istoric, potrivit Fondului National de Garantare. Sunt 500 de solicitari noi, in medie, zilnic. Daca facem un calcul scurt vedem ca in fiecare ora dintr-un program normal de lucru peste 60 de romani semneaza o cerere pentru un credit Prima Casa.
Ca sa faca fata solicitarilor, Fondul National de Garantare si-a prelungit programul in weekend si a suplimentat numarul de angajati. Clientii care vor sa acceze un credit Prima Casa primesc cel mult 57.000 de euro, pentru o locuinta mai veche de opt ani sau 66.000 pentru una noua.
In Capitala, un apartament spatios de doua camere, de exemplu, care sa se incadreze in acesti bani, se gaseste doar la periferie. In sud, est sau vest.
Asa a ales si Catalin Oprea, in varsta de 41 de ani. Barbatul tocmai a luat un credit pentru un apartament de trei camere, in cartierul Berceni.
Catalin Oprea, 41 de ani: "De 20 de ani de zile platesc chirie si practic pana acum apartamentul acesta l-am achitat de cativa ani. E simplu, de ce sa nu platesc ceva care sa imi si ramana. Preturile au crescut. Fix in februarie, cand s-a dat drumul la Prima Casa, apartamente care cu o saptamana inainte l-am gasit la 50 de mii, acum erau 55, multe dintre ele. Asa, peste noapte."
Barbatul spune ca s-a grabit sa-si ia creditul si bine a facut. Imediat cum a fost lansat programul Prima Casa pentru acest an, preturile au crescut.
Daniel Tudor, consultat imobiliar: "Cererea este foarte mare, insa oferta nu tine pasul. Din acest motiv, avem un efect puternic in cresterea pretului. Si destul de repede, adica in ultimele luni am vazut o crestere accelerata de cateva procente bune. In medie, au fost 1-2 procente pe luna crestere."
De cealalta parte, bancile spun ca graba strica treaba. Clientii nu trebuie sa fie influentati de faptul ca speculantii imobiliari sperie lumea cu o noua scumpire a apartamentelor. O decizie gresita poate fi amarnic regretata mai tarziu.
Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al unei banci: "Dobanzi mai joase decat sunt acum nu au fost nici in perioada comunista. Insa ceea ce trebuie sa vedem este urmatorul lucru: daca este bine si favorabil astazi, nu inseamna ca va fi bine pe urmatorii 10-20-30 de ani cat se intinde un credit ipotecar. Cu alte cuvinte, atentie mare la tipul de dobanda pe care il accesam. O dobanda variabila ne aduce in situatia de a beneficia de cel mai scazuta rata astazi, insa o dobanda fixa ne aduce in sitatia de a beneficia de o rata predictibila, sigura, pe care stim sigur ca putem sa o platim."
Totusi, unii dintre cei care s-au mutat in cartiere noi si-au dat seama ca nu au luat cea mai buna decizie.
"Atunci zic eu ca a fost ok, dar acum am asa tendinta de a regreta. De exemplu, iluminatul stradal nu exista, nu exista canale de apa fluviala, aici tot timpul se inunda, foarte mult praf."
De cand a fost lansat programul Prima Casa, peste 200.000 de romani si-au cumparat o locuinta.