Atentie daca luati credit de la Institutiile Financiare Nebancare. Cum puteti ramane fara casa, desi imprumutul e legal
Fiti foarte atenti atunci cand luati un credit de consum de la ''Institutiile Financiare Nebancare''. Imprumutul este perfect legal, insa puteti sa ramaneti inclusiv fara casa, daca nu reusiti sa va platiti ratele.
Sunt multi romani ajunsi in situatii limita pentru ca au acceptat credite cu dobanda anuala efectiva de peste 50 la suta. S-au intins mai mult decat le-au permis veniturile si au riscat, spun expertii in solutionarea litigiilor bancare.
Acum un an dupa ce spune ca a fost refuzat de diverse banci, Adrian Luchian a imprumutat aproape 25 de mii de euro de la Easy Credit, o Institutie Financiara Nebancara. Sustine ca a stiut de la bun inceput ca rata lunara este mare, de aproape 1.000 de euro, insa dupa ce a platit-o pe prima: "M-am inhamat ca am crezut ca pot sa platesc. Mi-am data seama cu cat platesc, tot dator sunt. Pe aceeasi bani, nu se scade deloc, ba parca mi se aduna. E facut contractul in asa fel de parca tot timpul esti dator, desi platesti ratele."
Spune ca acum, dupa un an, are penalizari si dobanzi de peste 60 de mii de euro. Iar in cateva zile apartamentul sau va fi scos la licitatie.
Apartamentul a fost cumparat in 2008 cu 100 de mii de euro. Astazi a fost evaluat la 60 de mii de euro. Cu alte cuvinte, dupa ce va ramane fara apartament, proprietarul lui va avea in continuare datorii la institutia financiara nebancara.
Clientul a mers in instanta si cere rate mai mici. Intr-un raspuns oficial, cei de la Easy Credit spun ca Adrian Luchian a fost invitat la sediul societatii pentru rezolvarea situatiei pe cale amiabila si pentru evitarea procedurii de executare silita, dar acesta ar fi refuzat.
Raspunsul IFN: "Dl. Luchian a fost invitat la sediul societatii noastre sa gasim impreuna o rezolvare a situatiei pe cale amiabila, pentru a evita procedura de executare silita, dar acesta de fiecare data a refuzat, amenintand societatea noastra si angajatii acesteia cu actiuni pe care urma sa le exercite. Societatea noastra a fost nevoita sa demareze procedura de executare silita."
Din pacate, incepem sa vorbim de un fenomen, spun cei de la centrul de solutionare alternativa a litigiilor. Acestia primesc zeci de plangeri de la romani imprumutati cu DAE de 50 sau 100 la suta.
Atentie, o rata suportabila nu ar trebui sa depaseasca 40-50 la suta din venitul familiei. Este bine sa stiti si ca o solutie de rezolvare a unui litigiu ar echivala doar cu prelungirea perioadei de rambursare si cu diminuarea dobanzii, asta desigur daca cei care va imprumuta accepta acest lucru.