Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei
Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei. Iar în 2018 tranzacţiile au scăzut cu 10% faţă de anul precedent, semn că piaţa s-a stabilizat.
În acest moment, un hectar costă în medie 5.000 de euro, dar poate ajunge şi la 20.000 de euro dacă pământul este într-o zonă bună.
Alexander are o fermă în vestul ţării, întinsă pe 400 de hectare. Pe cea mai mare parte cultivă cereale. Ar vrea să îşi extindă afacerea, însă nu mai găseşte pământ.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Alexander Degianski: ”Fermele mari şi-au cam consolidat terenurile şi aşteaptă unele oportunităţi pentru a comasa. Foarte mulţi dintre deţinătorii de suprafeţe un pic mai mari aşteaptă o creştere pe care eu n-o prevăd.”
Anul trecut, la cadastru au fost înregistrate peste 117.000 de vânzări de terenuri, în scădere cu 10% faţă de 2017.
De alfel, vestul ţării ocupă în ambii ani primele locuri, urmat de Brăila şi Galaţi, unde sunt cele mai mari investiții în agricultură.
Judeţul Timiş rămâne fruntaş în privinţa tranzacţiilor cu terenuri agricole. În decembrie au fost 599 de tranzacţii, spre deosebire de decembrie 2017, când au fost peste 900.
Spre deosebire de piaţa imobiliară, o scădere a tranzacţiilor nu înseamnă şi ieftinirea pământului.
Emil Dumitru, președintele Federației PRO AGRO: ”Piaţa funciară din România şi afacerile cu terenuri agricole au început să stagneze. E normal să se întâmple asta, s-a aşezat cumva piaţa între cerere şi ofertă. Preţul terenurilor din România este sensibil egal cu ce se întâmplă în alte ţări comunitare. Practic, un teren agricol este în medie 5-6 mii de euro.”
Şi judeţul Dâmboviţa a intrat în topul tranzacţiilor. În comuna Lunguleţu, patria verzei şi mai nou a dovlecilor, localnicii spun că doar cine nu munceşte nu poate să scoată măcar două culturi. Terenul e deosebit de fertil.
În vecinătatea Capitalei, afacerile cu terenuri agricole nu sunt întotdeauna ceea ce par. În drum spre Giurgiu, cu deschidere la şosea găsim o mulţime de pârloage. Proprietarii susţin că nu îşi permit să le cultive şi totuşi le-au pus în vânzare la preţuri uriaşe. 3 hectare - 70.000 de euro.
Cea mai mare tranzacţie funciară din ţară a fost încheiată acum 2 ani, când un investitor a cumpărat 260 de hectare cu două milioane şi jumătate de euro.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, preturi, tranzactii, terenuri agricole, hectar,
Dată publicare:
16-01-2019 18:57