Pretul painii a scazut cu 6%, doar jumatate din cat au promis autoritatile. Care sunt explicatiile
Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%.
Astfel, incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurentei.
"Idealul (reducerea pretului la paine dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, n.r.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumatate sau un pic peste jumatate, ceea ce inseamna ca o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic. Este cam ceea ce ne asteptam sa fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din socul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producator", a declarat agentiei MEDIAFAX Bodgan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Institutia de concurenta a urmarit evolutia pretului la paine in prima saptamana dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.
"La prima vedere lucrurile sunt cam cum ne asteptam. Avem regiuni unde reducerea de 12% se duce total in pret, adica la consumatori, dar trebuie sa continuam analiza pe marile magazine, pe micile magazine. Semnalele sunt destul de bune. Este un semn bun ca piata functioneaza, ca nu ne-am trezit in situatia de care ne era frica, ca nu scad preturile deloc. Este bine ca vedem un comportament cam cum spune teoria economica", a adaugat Chiritoiu.
Intrebat daca in aceste conditii s-ar impune reducerea TVA si la alte categorii de alimente, el a aratat ca aceasta este decizia Guvernului, in functie de resursele financiare.
"Faptul ca piata functioneaza, este partea buna, dar trebuie sa ne uitam si la consecintele privind veniturile Guvernului, care banuiesc eu nu arata grozav. Nu-i treaba mea cum merge colectarea veniturilor la buget, dar lucrurile nu par sa fie foarte bune. Daca resursele fnanciare vor fi destul de limitate, daca as lucra la Guvern m-as gandi de unde este mai bine sa reduc, daca e cazul sa reduc, CAS, TVA sau impozitul pe venit sau profit. Ei par sa fi decis sa reduca contributiile sociale, care sunt mari fata de alte tari si afecteaza atractivitatea pentru investitii, disponibilitatea de a crea locuri de munca, de a scoate la lumina locuri de munca. Sunt argumente care indica ca este mai tentant sa reduci CAS", a afirmat Chiritoiu.
Premierul Victor Ponta a anuntat la cateva zile de la data intrarii in vigoare a masurii privind reducerea TVA in panificatie ca circa 75-80% dintre companiile de panificatie au redus pretul painii, cu 15%, micii producatori in general au mentinut preturile, iar zece firme au scumpit produsele.
El i-a cerut totodata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa anunte public ce firme au crescut preturile. La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.