Pretul gazelor rusesti ar putea scadea. Comisia Europeana negociaza un acord cu Gazprom

14-10-2016 14:48

Gazprom

Gigantul energetic rus ar putea ajunge inainte de inceputul iernii la un acord cu Bruxelles-ul in ceea ce priveste pretul gazelor naturale livrate statelor UE.

Grupul rus Gazprom si Comisia Europeana intentioneaza sa puna la punct, in saptamanile urmatoare, termenii unei intelegeri care va modifica modul in care Gazprom isi deruleaza afacerile, informeaza Wall Street Journal citand surse din apropierea discutiilor. Potrivit acestor surse, directorii Gazprom, oficiali din Guvernul rus si din Comisia Europeana ar urma sa definitiveze ultimele detalii ale unei intelegeri amiabile la o reuniune la nivel inalt care va avea loc la finele acestei luni. Aceasta intelegere ar permite Gazprom sa evite plata unor amenzi de mai multe miliarde de dolari, in schimbul modificarii modului in care isi deruleaza afacerile.

Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV

In luna august 2012, Comisia Europeana a demarat o investigatie asupra presupusei incalcari de catre Gazprom a legislatiei antitrust. Executivul comunitar banuieste ca grupul rus afecteaza concurenta pe pietele din Europa Centrala si de Est (respectiv in Ungaria, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia si Slovacia) in conditiile in care termenii contractelor sunt restrictivi si impiedica statele din CEE sa re-exporte gaze in alte tari. In plus, Gazprom este acuzat ca in contractele sale leaga pretul gazelor de evolutia pretului petrolului.

Potrivit WSJ, in conformitate cu intelegerea convenita cu CE, Gazprom va fi nevoit sa nu mai lege pretul gazelor naturale de cel al petrolului. Chiar daca pretul petrolului a scazut in ultimii ani, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor realizate de Gazprom din exporturile de gaze naturale, el ar putea creste in viitor, ceea ce ar majora costurile pentru clientii Gazprom.

In schimb, unele aspecte ale intelegerii nu au fost inca stabilite. De exemplu, Comisia Europeana ar fi dispusa sa permita Gazprom sa ceara preturi diferite de la clientii sai daca acestia vor sa re-exporte gazele sale spre alte tari decat cele convenite initial in contract. Deocamdata CE si Gazprom negociaza cum sa fie calculate aceste preturi. In plus, chiar daca se va ajunge la un acord intre CE si Gazprom acesta va trebui prezentat

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO