Premierul, noi explicații despre pensii. Ponta: ”Când e singur, e lucid”
Vineri seară, premierul a transmis un nou mesaj în legătură cu pensiile private.
Premierul Mihai Tudose a revenit cu explicaţii privind Pilonul ll de pensii, el afirmând într-o postare pe Facebook, că randamentul mediu al pilonului ll, începând din 2008, a fost de 4%, iar randamentul la care s-a referit în declaraţia pe această temă făcută în şedinşa Comitetului Executiv al PSD "viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".
"Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II", a scris Tudose, după ce declaraţiile sale din şedinţa PSD au provocat reacţii critice şi i-au determinat pe administratorii de pensii private să-i ceară o întâlnire pentru a discuta despre impactul unor eventuale decizii ale guvernului pe acest subiect.
Şeful Executivului oferă ca exemplu cazul celor care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim şi care au avut o creştere de aproximativ 180%, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puţin de 100%.
"Rezultă că acesta a avut o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II", susţine Tudose, adăugând că randamentul la care s-a referit, "calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.
„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum, când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat şeful Executivului.
Tudose a precizat că discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie”.
„Fiind o contribuţie vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor”, a explicat premierul.
El a mai spus că îi va cere ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, să pună la dispoziţie calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.
„Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a ţinut să puncteze prim-ministrul.
Referitor la dezbaterile din spaţiul public cu privire la intenţiile Guvernului de a naţionaliza pilonul II de pensii, Tudose a apus că acestea au plecat de la o premisă greşită.
”Dezbateriile au plecat de la o premisă greşită. Din nou că vrem să desfiinţăm Pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la Pilonul I”, a subliniat Tudose.
Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Neptun, că există ceva „îngrijorător” în privinţa Pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.
Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piaţa de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.
Ponta, după declaraţiile lui Tudose privind pensiile: Când e singur, e lucid; când îl are pe Dragnea lângă el, se molipseşte de populism latino-american
Fostul lider PSD Victor Ponta critică, într-o postare pe Facebook, declaraţiile premierului Mihai Tudose cu privire la randamentul pilonului ll de pensii, spunând că afirmaţiile acestuia sunt neadevărate şi că atunci când este singur e "lucid şi calculat", iar în prezenţa lui Liviu Dragnea "se molipseşte de populism latino-american"
"Îmi pare rău pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este total neadevărat şi extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid şi calculat - când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipseste de populism latino-american, de ignoranţă şi neseriozitate!", scrie Ponta pe Facebook.
El respinge, făcând apel şi la articole din presă, afirmaţiile lui Tudose conform cărora statul este cel mai bun administrator, spunând că "statul nu este un mai bun administrator in economie decat privatul" şi că "această discuţie s-a încheiat in 1989 cand economia privată a Vestului a câştigat definitiv bătălia cu economia de stat a URSS şi a ţărilor foste comuniste".
De asemenea, fostul premier spune că Pilonul l de pensii administrat de stat nu are un randament "de 10 ori mai mare" decat Pilonul ll administrat privat, aşa cum a susţinut Mihai Tudose.
"Asta este ori o minciună ori o prostie ori ambele!", consideră Victor Ponta, argumentând că la Pilonul l nici nu se poate vorbi despre randament, pentru că " tot ce se încasează se plăteşte mai departe , plus 15 miliarde completare", în timp ce "la Pilonul ll, unde toţi cotizanţii sunt sub 45 de ani nu încasează încă nimeni nimic - că nu au vârsta de pensie".
"Banii lor se adună şi sunt investiţi (cea mai mare parte tot in titluri de stat ale Guvernului României ) ca să fie acolo cand vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani. Sa compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberatie!", explică Ponta, sugerându-i premierului ca, dacă vrea randament la Pilonul l de pensii, să taie pensiile publice cu 35%.
El mai spune că modificarea contribuţiei la Pilonul ll nu va face "pensiile mai mari" - ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani, iar Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de anişi care cotizează şi la Pilonul l şi la Pilonul ll, "ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani".
Concluzia sa este: "Ne indreptăm cu paşi mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 şi de Venezuela în 2010! Iar PSD care a fost şi in Guvernarea "Năstase" şi în Guvernarea "Ponta" un model eficient de măsuri economice liberale şi măsuri sociale moderne impune acum, sub influenţa lui Dragnea, politici socialiste şi populiste desuete care duc direct la dezastru şi suferinţă tocmai pentru cei care ne votează în mod tradiţional!".