Profit.ro: Guvernul pregătește un nou ”atac” asupra pensiilor private

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Miercuri 23 August 2017 09:36
Categorie: Financiar

Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), scrie Profit.ro, care citează surse din piață.

Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.

În primele discuții cu reprezentanții industriei de profil, Ministerul Finanțelor a propus și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%.

O altă măsură pe care Ministerul Finanțelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuțiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%.

Există și o a treia măsură propusă: persoanele care au contribuit la Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, vor putea să-și mute sumele deja acumulate aici la Pilonul II, cel al pensiilor obligatorii administrate privat.

Miza desfiintarii Pilonului II. Cati bani au romanii in conturile de pensii si cum ii pagubeste statul chiar si in prezent

O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, în condițiile în care contribuțiile viitoare virate de stat se vor reduce, dacă participanții renunță la Pilonul III.

Citiți mai multe detalii pe www.profit.ro.

Guvernul are în vedere de mai mult timp modificarea sistemului de pensii administrate privat, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţând chiar desfiinţarea Pilonului II, informaţie dezminţită ulterior de premierul Mihai Tudose.

”Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului. (...) Fondurile de pensii din Pilonul II administrează active de circa 40 miliarde lei. Însă, pensia de care ar beneficia un contribuabil este de circa 25 de lei pe lună”, declara Mişa, în luna iunie.

Potrivit ministrului, măsura urma să fie luată în contextul în care beneficiile nu sunt atât de mari, iar comisionele încasate de fondurile din Pionul II sunt consistente.

La câteva ore după declaraţia ministrului Finanţelor, premierul Mihai Tudose îl contrazicea, spunând că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie pe acest subiect cu Ionuţ Mişa, cel care a făcut anunţul referitor la desfiinţare.

”Nu se desfiinţează. Dumnezeule, de unde le scoateţi?! Cum să spună aşa ceva, o să vorbesc cu el (n.r.: Ionuţ Mişa). Nu se desfiinţează. Punct”, spunea premierul la acea dată, întrebat de măsura pe care o va lua noul Executiv privind pensiile.

În luna aprilie, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, această fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

Ministrul Finanțelor acuză fondurile de pensii private că iau comisioane de sute de milioane de lei din pensiile românilor

Ministrul Finanțelor acuză fondurile de pensii private că iau comisioane de sute de milioane de lei din pensiile românilor

VIDEO PROTVPLUS.RO

bani euro

Datoria externă a României a ajuns la 96,04 miliarde de euro

Cele mai scumpe orașe din lume au și cei mai bogați locuitori. Topul mondial, dominat de Europa

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat la 3,35%

Apel fără precedent de la UE pentru SUA, Rusia și China: "E timp să evităm conflictul"

IT-iştii români au început să prefere firmele din Moldova. Ce le oferă în plus

Fraudă cu redirecţionarea 2%. Gălăţenii au dat bani pentru brăileni, catolicii – pentru ortodocşi

anaf

ANAF lansează o nouă aplicaţie pentru a simplifica depunerea online a Declaraţiei Unice

Bulgaria, la un pas de trecerea la euro. Anunţul va fi făcut în 2019

ANAF scoate la vânzare mașini BMW, Audi și Mercedes, cu prețuri de la 1.400 euro. Cât costă un BMW 530 D

Coșmarul ”declarației unice”. Site-ul ANAF a picat, iar sute de oameni au format coadă la Fisc

Peste 1.200 de joburi pentru români țări din Europa. Ce meserii se caută

Indicele Robor la şase luni a crescut la 3,46%