Prejudiciu de 7,5 mil. de euro, identificat de Directia Antifrauda intr-o retea de firme care vindeau masini second hand
Directia Generala Antifrauda Fiscala anunta ca a identificat o retea evazionista formata din 50 de firme specializate in achizitii de autoturisme la mana a doua, care au cauzat statului un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro in ultimii 6 ani.
"Directia Generala Antifrauda Fiscala a identificat o retea evazionista de 50 firme specializate in achizitii intracomunitare de autoturisme la mana a doua, care, in perioada 2009–2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro (34.110.424 lei) prin sustragerea de la plata catre bugetul de stat a impozitului pe profit si a TVA incasata la livrarea interna a autoturismelor", se arata intr-un comunicat publicat marti pe site-ul institutiei.
In cauza au fost sesizati procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care, in data de 14.10.2015, au dispus efectuarea a 93 de perchezitii domiciliare pe raza judetelelor Cluj, Alba, Brasov, Mures, Harghita, Maramures, Satu-Mare si a municipiului Bucuresti, la care 38 de inspectori antifrauda fiscala participa si asigura sprijin de specialitate.
Potrivit DGAF, firmele investigate au achizitionat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc) in valoare totala de 91.632.797 lei, din tari membre ale UE. Autoturismele intrau in circuite scriptice de tranzactionare succesiva in reteaua evazionista, iar la vanzarea pe lant se omitea declararea si virarea TVA de colectat si de plata, si se inregistrau in contabilitate achizitii fictive de produse si servicii. In acest mod, ultimele firme din lant solicitau deducerea TVA aferenta. Ulterior, autoturismele erau comercializate in sistem de leasing financiar pe teritoriul Romaniei cu adaosuri de 2-3% – de exemplu un autoturism Volvo cu o valoare de achizitie de 141.826,67 lei fara TVA, a fost livrat unei societati specializate in leasing auto la pretul de 144.712,43 lei fara TVA.
Pentru mentinerea aparentei legalitatii ultimelor firme din lant, firmele furnizoare transferau bani in conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor. Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizati pentru stingerea datoriilor.
Crezand ca ingreuneaza desfasurarea controalelor antifrauda, membrii retelei au mutat sedii sociale in diferite judete si au cesionat parti sociale catre persoane cu alta cetatenie decat cea romana; in ciuda acestor eforturi, inspectorii antifrauda au analizat relatiile comerciale dintre firmele investigate si au identificat facturi emise de firme inactive, diferente intre achizitiile si furnizarile declarate, acte contabile lipsa etc. De asemenea, practicarea adaosurilor foarte mici coroborata cu optarea pentru aplicarea regimului de taxare inversa la achizitii intracomunitare si incasarea TVA la momentul comercializarii pe teritoriul national, au constituit indicii importante pentru scopul real al activitatii comerciale desfasurate de aceasta retea: marirea numarului de tranzactii generatoare de TVA, colectarea cotei de 24% aferente si sustragerea de la plata acesteia catre bugetul de stat.
Pentru asigurarea recuperarii acestor prejudicii inspectori antifrauda au instituit masuri asiguratorii asupra unor active patrimoniale identificate in valoare totala de 6,2 milioane de euro (27.902.483 lei).
Sursa: StirilePROTV
Etichete: prejudiciu, masini second hand, antifrauda,
Dată publicare:
14-10-2015 17:01