Cate promisiuni de la Finante isi permite de fapt Guvernul. Efectele unei reduceri a CAS-ului cu 5% de la 1 iulie 2014
Masura ar pune la dispozitia firmelor peste 2,5 miliarde de lei numai in 2014, bani din care patronii ar putea majora salariile sau ar putea angaja oameni noi. Decizia trebuie, insa, aprobata de FMI.
"Asta este obiectivul zero al meu: reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014", spune Ioana Petrescu - ministrul Finantelor.
Romania are una dintre cele mai mari rate de taxare a muncii din Uniunea Europeana. La fiecare 1.700 de lei care va intra in buzunar, salariul net, alti 1.400 de lei se duc la stat sub forma de taxe si impozite. Aproape leu pe leu, iar cei mai multi bani se duc la sanatate, contributiile sociale si impozitul pe venit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Patronul decide, insa, ce face cu banii: daca ii pastreaza, ii reinvesteste in firma, ii da salariatilor sau angajeaza noi oameni. In functiie de lefurile medii din breasla, economiile din reducerea contributiilor sociale variaza de la cateva zeci la cateva sute de lei pe luna.
Per total, doar pentru a doua jumatate a lui 2014, este vorba despre 2,6 miliarde de lei care in loc sa intre in vistieria statului ar ramane in conturile firmelor. O infuzie de bani mult asteptata de mediul privat, dar pe care Guvernul, in ciuda promisiunilor pe care le face de 2 ani, s-ar putea sa nu si-o permita.
"Daca ne uitam la primele 3 luni, daca nu ma insel, discutam de peste 1 miliard de lei venituri din taxe si impozite necolectate fata de program", spune Ionut Dumitru - presedintele Consiliului Fiscal.
Ministrul Finantelor spune ca si cota unica de 16% va ramane in vigoare cel putin pana la sfarsitul lui 2015, desi in programul de guvernare este prevazuta trecerea la impozitarea progresiva, filosofie fiscala similara cu cea din timpul guvernarii Nastase.
Cat despre reducerea TVA-ului la carne, masura va fi discutata abia in toamna, fara a mai fi avansat un termen.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, asigurari, cas, contributii sociale,
Dată publicare:
29-05-2014 19:05