Portugalia recunoaste oficial ca este doborata de criza. UE, ajutor!
Portugalia a devenit a treia tara europeana, dupa Grecia si Irlanda, care si-a recunoscut infrangerea in fata crizei si a cerut ajutor financiar Uniunii Europene.
Premierul Portugaliei, José Sócrates, a declarat ca s-a dus cu caciula in mana in fata UE deoarece aceasta era ultima solutie si, in plus, era in interesul natiunii. "Intotdeauna am spus ca cererea de ajutor de la straini este solutia finala, dar iata ca am ajuns in acest moment" - a spus Socrates intr-un discurs televizat la postul national.
"Am cerut Comisiei Europene sa ne acorde asistenta financiara si sa consilieze sistemul nostru financiar si economic, tinand cont si de dificultatile politice cu care se confrunta tara in momentul de fata." - a mai spus premierul Portugaliei. Guvernul de la Lisabona a fost demis in urma cu cateva saptamani, cand Parlamentul a blocat masurile de austeritate propuse de Executiv.
Apoi, Guvernul s-a imprumutat cu 1,4 miliarde de dolari de pe pietele internationale, pentru plata unor datorii. Acest imprumut este prea scump, scriu jurnalistii de la ABC, astfel ca acum Portugalia cere ajutor, mai ales ca dobanda platita a crescut puternic fata de licitatiile de luna trecuta: de la 4,3% la aproape 6%, transmite Reuters.
Bancile portugheze au amenintat marti ca nu vor mai cumpara titluri de stat si au cerut guvernului interimar sa incerce sa obtina un imprumut pe termen scurt, pentru a calma pietele pana la alegerile anticipate programate pentru 5 iunie.
O alta tara care a cerut ajutorul UE pentru a scapa de criza a fost Grecia, care a avut nevoie de 110 miliarde de euro, anul trecut. De asemenea, Irlanda a luat 85 de miliarde de euro. Analistii sunt de parere ca Portugalia ar putea avea nevoie de aproximativ 80 de miliarde de euro.
In urma solicitarii oficiale a Portuugaliei, ministrii de finante din UE se vor reuni vineri si sambata la Budapesta pentru a discuta planul de salvare. Criza politica a declansat o crestere abrupta a costurilor de finantare ale statului portughez si reducerea ratingurilor de credit.
Posibilitatea ca Portugalia sa ceara ajutor financiar e de 60%
Somajul din Grecia a atins un maxim record al ultimilor 20 de ani
Grecia vrea sprijinul creditorilor pentru relansarea economiei
UE si FMI ar putea oferi inca 5 ani, ca Grecia sa-si plateaca imprumutul
Grecia,intr-o situatie fiscala mai rea decat Argentina inainte de faliment
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, Portugalia, ue, criza economica, ajutor financiar,
Dată publicare:
07-04-2011 06:27