Patru tari din UE cer ajutorul americanilor. Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia nu mai vor sa fie "legate" de gazele rusesti
Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia au cerut Congresului american, prin intermediul unor scrisori comune, sa le ajute sa cumpere gaze naturale din SUA si sa isi reduca astfel dependenta de livrarile din Rusia, relateaza Financial Times.
Intr-o initiativa neobisnuit de indrazneata, ambasadorii celor patru tari la Washington au trimis in aceasta saptamana scrisori comune liderilor Senatului si Camerei Reprezentantilor, in care cer sprijin pentru aprobarea exporturilor de gaze naturale lichefiate americane (GNL) in Europa.
Criza din Ucraina a reaprins temerile ca autoritatile de la Moscova folosesc gazele naturale drept arma geopolitica, iar ambasadorii au subliniat ca statele lor cumpara din Rusia intre 70% si 100% din necesarul de gaze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Prezenta gazelor naturale americane ar fi binevenita in Europa Centrala si de Est, iar actiunea Congresului de a sustine exporturile de GNL catre aliatii Americii ar veni intr-un moment deosebit de important pentru regiune", se arata in scrisorile adresate liderului Senatului, Harry Reid si presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boehner.
Statele Unite nu vand in prezent gaze lichefiate in Europa, iar Congresul nu are un control direct asupra aprobarii exporturilor. Decizia depinde de Departamentul pentru Energie, iar ambasadorii au criticat procesul birocratic, care este "un obstacol major".
"Securitatea energetica nu este doar o problema zilnica a milioane de locuitori ai regiunii, dar si una dintre cele mai mari probleme de securitate a aliatilor Americii din Europa Centrala si de Est", potrivit scrisorii.
Cu toate acestea, chiar si in absenta restrictiilor, Statele Unite nu ar putea ajuta in prezent Europa, intrucat primul terminal de export al gazelor lichefiate nu va fi finalizat inainte de a doua jumatate a anului 2015.
Unii sustinatori ai exporturilor libere spun ca eliminarea restrictiilor ar putea da un semnal presedintelui rus Vladimir Putin ca Statele Unite nu vor permite ca aliatii lor sa fie agresati.
SUA, tot mai puternica pe productia de petrol si gaze
Noile tehnici de forare din SUA au permis cresterea puternica a productiei de petrol si gaze la zacamintele de sist.
Gazele pot fi exportate liber in tarile cu care Statele Unite au incheiat acorduri comerciale, dar vanzarile in alte state trebuie aprobate de Departamentul Energiei, iar companiile se plang ca procesul birocratic dureaza prea mult.
Ambasadorii au adresat scrisorile liderilor Congresului, in timp ce mai multi membri ai acestuia au cerut in aceasta saptamana presedintelui Obama sa recurga la puterea sa executiva pentru accelerarea aprobarilor.
Boehner a scris la randul sau intr-un articol aparut in Wall Street Journal ca autoritatile de la Washington "fac prea putin intr-un domeniu in care ar trebui sa procedeze invers. El a adaugat ca exporturile mai mari ar crea mai multe locuri de munca in industria energiei.
Amenintarile Gazprom
Grupul rus Gazprom a anuntat in aceasta saptamana ca din luna aprilie va elimina discountul oferit Ucrainei la sfarsitul anului trecut pentru pretul gazelor, in timp ce guvernele UE sunt pregatite sa ajute Ucraina sa isi asigure necesarul energetic.
Intrebat daca administratia Obama considera ca majorarea exporturilor de gaze reprezinta o optiune, un purtator de cuvant al Casei Albe a notat ca niciun terminal de export al gazelor nu este finalizat si ca riscul unui deficit de gaze in Europa si Ucraina este redus.
El a mai spus ca Rusia va suporta consecinte financiare daca va opri livrarile de gaze, intrucat ii vor scadea veniturile.
Incepand din 2011, Departamentul american al Energiei a aprobat sase autorizatii pentru constructia de terminale destinate gazelor lichefiate provenite de la zacamintele de sist. Primul dintre acestea, Sabine Pass din Louisiana, va incepe exporturile in a doua jumatate a anului 2015. Cel putin alte 24 de cereri sunt in asteptare.