Majorari de salarii intre 1 si 20% pentru peste jumatate dintre bugetari. Cum vor creste lefurile in functie de categorie


Ultimul update: Sambata 09 Aprilie 2016 07:02
Data publicarii: Miercuri 06 Aprilie 2016 10:08
Categorie: Stiri Economice

Peste jumatate dintre angajatii de la stat vor primi salarii mai mari, din toamna. Majorarile vor fi intre 1 si 20 la suta, anunta guvernul, care va adopta o ordonanta de urgenta in acest sens saptamana viitoare.

Guvernul vrea astfel sa elimine situatiile in care doi angajati, din aceeasi institutie, cu atributii similare, primesc salarii diferite. In acelasi timp, legea salarizarii unice a fost amanata.

Majorarile vor intra in vigoare de la 1 august, pentru sumele virate in septembrie. Sunt vizati bugetarii cu salarii mai mici de 2500 de lei.

Dan Suciu, purtator de cuvant al guvernului: "Majorarile sunt pana la 20% la asistentii sociali, in alte categorii sunt mult mai reduse, mai degraba modice, intram pe 1%. Pe medie vorbim de o crestere salariala de undeva la 5%. Aceasta este dimensiunea financiara pe care ne-o putem permite pentru acest an."

Prin aceste majorari, guvernul vrea sa elimine o serie de anomalii din sistemul bugetar.

Dacian Ciolos, prim-ministru: "Sunt situatii in care functionari asumand aceeasi responsabilitate, au salarii diferite, merg in justitie castiga tocmai pentru ca e o abordare incorecta."

Majorarile vor costa 500 de milioane de lei anul acesta si 2,3 miliarde in 2017. Guvernul va face rost de bani din profiturile companiilor de stat.

In schimb executivul amana adoptarea legii salarizarii unice, care potrivit premierului, va produce efecte abia in 2018. Aceasta lege, care ar fi trebuit sa puna ordine in salariile bugetarilor, este amanata de mai bine de 6 ani.

In toamna salariile medicilor au crescut cu 25%, ale profesorilor cu 15%, iar restul bugetarilor au beneficiat si ei de o majorare de 10%. Tot atunci era in lucru o varianta a legii salarizarii care prevedea majorari de alte cateva zeci de procente pana in 2019.

 

Explicatia studiului EUROSTAT. De ce romanii sunt platiti in medie cu 5 euro pe ora, iar europenii castiga de 5 ori mai mult
Explicatia studiului EUROSTAT. De ce romanii sunt platiti in medie cu 5 euro pe ora, iar europenii castiga de 5 ori mai mult
VIDEO PROTVPLUS.RO
cumparaturi online
Românii de la sate au descoperit cumpărăturile online. Ce comandă cel mai des
Angajații ideali: nu obosesc, nu greșesc și nu iau concediu. România are nevoie de 10.000
Comisia Europeană, îngrijorată cu privire la economia României. Avertismentele lansate
ANAF, avertisment pentru populație. Cum arată SMS-urile frauduloase. FOTO
De ce cumpără românii din ce în ce mai mult. Supermarketurile şi mall-urile, vânzări spectaculoase
Viața în România, tot mai costisitoare. ”Niciodată nu au fost așa scumpe”
Mina
Materiale extrem de rare care nu se găsesc în Europa zac în pământul României
Este oficial! IKEA a anunțat data la care deschide al doilea magazin din România
”Super-planta” cu care fermierii români au dat lovitura. Profituri tot mai mari
Ionuț Mișa, fost șef la ANAF, demis de la Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili
Anunțul ministrului Finanțelor privind taxa auto. Când vor fi achitate sumele restante
Tinerii își schimbă des locul de muncă și au pretenții tot mai mari: ”Toţi muncim pentru bani”