Oficiali europeni: Spania ar putea plati scump inclcarea regulilor UE privind deficitul bugetar
Derapajul fiscal al Spaniei este grav, iar autoritatile de la Madrid ar putea plati scump decizia de a incalca regulile UE referitoare la deficitul bugetar, au avertizat luni mai multi oficiali europeni, transmite AFP.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat vineri, dupa incheierea summitului UE, ca deficitul bugetar va fi in acest an de 5,8% si nu 4,4% cum este prevazut in programul convenit cu autoritatile europene pentru reducerea indicatorului la nivelul de 3%, prevazut in legislatia comunitara, pana in 2013.
"Derapajul este serios, grav", a declarat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rajoy nu a informat pe nimeni despre tinta unei deficit mai mare si a semnat alaturi de alti 24 de omologi tratatul de intarire a disciplinei bugetare in zona euro.
"Nu am informat presedintii si sefii de guverne pentru ca este o decizie suverana pe care noi spaniolii am luat-o", a afirmat Rajoi intr-o conferinta de presa.
Aceste declaratii nu au fost bine primite la Bruxelles.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si Olli Rehn "sunt hotarati sa nu negocieze nimic si sa deschida procedura de sanctiuni pentru deficit excesiv", a declarat o sursa europeana apropiata situatiei.
"Pana in noiembrie anul trecut ni s-a spus ca Spania va depasi usor tinta unui deficit bugetar de 6% in 2011. Pe 30 decembrie, ni s-a comunicat ca depasirea va fi de 2 puncte procentuale, iar acum cateva zile ca aceasta este de 2 puncte procentuale si jumatate, ceea ce inseamna o deviatie majora", a subliniat Altafaj.
Potrivit guvernului spaniol, Spania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,51%.
"Avem nevoie de cifre solide, valide, pentru a face o evaluare completa. Avem nevoie sa stim care este originea si natura derapajului si care sunt masurile prevazute in bugetul din 2012", a continuat purtatorul de cuvant.
El a adaugat ca odata ce Comisia Europeana va avea claritate in privinta cifrelor, va analiza si la nevoie va face recomandari Consiliului European, potrivit articolului 125 din tratatul european, care prevede aplicarea de sanctiuni tarilor in cadrul procedurii de deficit excesiv.
Potrivit sursei, tari ca Olanda si Belgia, care sunt nevoite sa faca eforturi bugetare considerabile pentru a respecta Pactul de Stabilitate, nu vor vedea cu ochi buni ca state ca Spania beneficiaza de o indulgenta la care nu au dreptul.
Sanctiunile ar putea ajunge la 0,2%-0,5% din PIB-ul Spaniei, respectiv minim 2 miliarde de euro, o suma considerabila pentru aceasta tara.