Inca o banca din Romania a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie din cauza clauzelor abuzive din contracte
Inca un roman a castigat dreptul sa plateasca rate mai mici, dupa o lupta de cativa ani in instanta cu banca de la care s-a imprumutat.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat abuziva formula de calcul a dobanzii si a decis ca trebuie inlocuita cu o dobanda negociata.
Solutia poate fi aplicata de toate instantele din tara, daca cei care se considera pagubiti dau bancile in judecata - spun avocatii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La Inalta Curte de Casatie si Justitie tot mai multe banci din Romania pierd procesele cu clientii lor. Instanta a obligat pana acum trei banci comerciale de la noi sa le modifice contractele imprumutatilor si sa elimine din ele clauzele abuzive. Asa se face ca oamenii au avut de castigat sute, chiar mii de euro, prin desfiintarea dobanzilor apasatoare sau a comisioanelor ilegale.
Cea mai recenta lupta este a unui client al Bancii Comerciale Romane. Pentru un credit de casa luat in 2008, acesta a reclamat clauze abuzive in contractul dintre el si institutie. Dupa o prima victorie la tribunal, banca a fost obligata sa elimine comisioanele abuzive si sa-i dea banii inapoi din ratele platite.
Ramasese in schimb in vigoare dobanda, calculata dupa normele interne ale bancii, contrar legilor.
Pentru creditul de 100.000 de euro, dobanda a fost in primul an de 5%, dar a urcat apoi la 7,5%, la 10% si chiar la 12%. Dupa ce a castigat procesul, barbatul are mii de euro de recuperat de la banca.
"Sumele pe care trebuie sa le primeasca acum inapoi sunt mult mai mari, 12-13.000 de euro. I se recalculeaza retroactiv si va primi inapoi", a spus avocatul Gheorghe Piperea.
Banca sustine ca va respecta decizia instante.i
Cel mai probabil, noua dobanda va fi formata din Euribor si o marja fixa. Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca, desi a fost data de Instanta Suprema, decizia nu se va aplica automat tuturor contractelor cu altfel de clauze - numarul lor fiind estimat la cateva sute de mii.
Este vorba despre imprumuturile luate inainte de 2010 si pentru care contractele au ramas neschimbate dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 50, cea care elimina partial clauzele abuzive. Cei care au asemenea contracte, trebuie sa se adreseze instantei.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, proces, banca, contracte, abuz, clauze,
Dată publicare:
13-03-2014 20:04