O casa prin "Prima Casa", tot mai dificil de obtinut. Modificarile importante ce vor fi aduse programului de catre MF
Ministerul Finantelor vrea sa modifice programul "Prima Casa". Surse din cadrul institutiei au confirmat pentru Stirile ProTV ca o prima modificare ar putea fi majorarea avansului de la 5, la 10 sau 20%.
Astfel, va fi aplicata masura din tarile europene unde functioneaza programe similare. De asemenea, ar putea fi impus un plafon al veniturilor pentru tinerii care vor sa-si cumpere casa prin credit garantat de stat. Pana acum, aproape 200.000 de familii si-au luat o locuinta prin "Prima Casa".
La presiunea bancilor, Ministerul de Finante vrea sa modifice programul "Prima Casa". Asta pentru ca dupa ce legea darii in plata a intrat in vigoare, bancherii au inchis robinetul celorlalte credite ipotecare.
Alegeri 2024
22:56
Presa internațională după ce CCR a decis renumărarea voturilor: Haos în România. Autoritățile, în „ofensivă totală”
22:42
Analist militar: „Instituţiile din CSAT ar fi trebuit să corecteze în timp real fenomenele semnalate privind alegerile”
22:39
George Simion acuză „o lovitură de stat”. „Un sistem dictatorial refuză să facă tranziţia democratică a puterii"
22:11
Noi manifestații pașnice împotriva lui Georgescu. Câți oameni au ieșit în stradă în marile orașe. "Îmi e frică în ţara mea”
Dragos Nichifor, broker de credite: "Bancile nu mai primesc dosare noi pentru 'Prima Casa' si asta nu de azi, de ieri, ci de o luna. In schimb, considera ca le-a mai aparut un risc. De-acum, orice parlamentar poate da o lege noua in care si 'Prima Casa' sa poata fi dat in plata."
Asa ca, potrivit unor surse din Ministerul de Finante, presiunile bancherilor ar putea insemna modificarea avansului creditelor "Prima Casa", de la 5%, cat este acum, la 10 procente sau chiar 20%, la fel ca in alte tari europene care au astfel de programe guvernamentale.
Dragos Oltenescu, presedinte FMGCIMM: "S-a marit presiunea pe Ministerul de Finante si Guvern de a aloca fonduri necesare derularii acestui program. Am inceput discutiile pe fiecare parametru al acestui program, cum am putea sa-l modificam si ce impact va avea. Sigur ca trebuie sa avem o imagine si o concluzie pana in toamna."
O alta modificare, potrivit acelorasi surse, ar putea fi plafonarea veniturilor eligibile pentru creditare. Adica sa nu mai poata obtine un credit "Prima Casa" familiile cu salarii cumulate de peste 3.500 - 4.000 de lei, de exemplu.
Momentan, statul gaseste cu greu bani pentru garantarea acestor imprumuturi, dar sustine ca nu il va desfiinta. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, spune ca se va consulta cu bancherii.
Dragos Oltenescu, presedinte FMGCIMM: "In prima jumatate a anului, numarul creditelor prima casa a crescut cu 46,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut."
Daca intre ianuarie si iunie 2015 au fost 13.800 de credite, in valoare de 2,3 miliarde de lei, anul acesta s-au dat deja peste 20.000, adica 3,8 miliarde de lei.