Noul timbru de mediu intra in vigoare peste 3 saptamani. Cat vor plati soferii cu masini vechi

Ultima actualizare: 27-02-2013 01:47

Noul timbru de mediu care va inlocui taxa auto de poluare intra in vigoare peste exact trei saptamani, dar i-a speriat deja pe soferii care au masini inmatriculate inainte de 2007.

Cand isi vor vinde autoturismul, ei vor fi nevoiti sa lase din pret valoarea timbrului de mediu, iar asta insemna in unele cazuri ca il vor da gratis.

Pentru majoritatea celor peste un milion de Dacii aflate in circulatie valoare timbrulului de mediu va depasi valoarea masinii.

In cazul aceastei Dacii fabricata in 1994, proprietarul ar obtine cel mai probabil 400-500 de euro daca ar vinde-o, insa trebuie sa plateasca si timbrul de mediu, adica vreo 447 de euro. Ceea ce insemna ca practic ar vinde-o pe nimic.

Iata si ce cred proprietarii de Dacii despre acest calcul.

"450 de euro? Chiar nu-mi vine sa cred. Merg cu ea pana nu o sa mai gasesc piese sa o repar, cat o mai tine, cat m-o mai tine astia pe aici, dupa aia o las in curte sau la fier vechi", spune un sofer.

Si mai lovite sunt primele Dacii Logan, inmatriculate pana in 2006, care se vand cu 2600 de euro, dar la care timbrul de mediu va depasi 1800 de euro.

Iar la un Ford Fiesta din 2003, oferit in targ cu 3000 de euro, timbrul de mediu va fi de o treime din pret.

Daca pentru o Dacie veche plata unui timbru de mediu de 400-500 de euro pare exagerata, lucrurile stau diferit in cazul masinilor la fel de vechi aduse din strainatate.

"Noul timbru de mediu avantajeaza foarte mult automobilele foarte vechi, de peste 15-20 de ani. Aceste automobile costa in Germania in jur de 10 euro, 20 de euro, maxim 100 de euro", spune Bogdan Alecu, redactor auto Ziarul Financiar.

Asa ca multi specialisti se asteapta ca Daciile autohtone sa ajunga la fier vechi, iar strazile sa se umple cu masini la fel de vechi aduse din Germania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO