Trei milioane de romani ar putea plati noul impozit pe masina. Ce inseamna timbrul de mediu


Ultimul update: Luni 14 Ianuarie 2013 02:05
Data publicarii: Vineri 11 Ianuarie 2013 19:17
Categorie: Stiri Economice

Proprietarii de masini din Romania ar putea plati o noua taxa pentru poluare. Potrivit unor surse oficiale din Ministerul Mediului, taxa auto s-ar putea transforma intr-un timbru de mediu, adica un impozit pe poluare, cu o valoare medie de 10 euro.

Acesta ar putea fi incasat de cei care nu au platit pana acum taxa auto.

Varianta pe care Ministerul Mediului o va propune saptamana viitoare in sedinta de Guvern ar putea viza pe cei aproximativ 3 milioane de posesori de autovehicule imatriculate inainte de 2007.

Cel mai mult vor plati cei care au masini NON-Euro cu o capacitate cilindrica mare, vorbim aici despre motoarele de peste 2.500 - 3.000 cc. Cel mai putin vor da cei cu masini de mic litraj (800 - 1.500 cc), cu norma euro 5. Masinile cu motor hibrid/electric vor fi scutite de timbru.

In noua formula propusa de autoritati, potrivit surselor, ar putea exista si o taxa la cumpararea masinilor, atat pentru cele noi cat si pentru cele second-hand inmatriculate inainte de 2007. Este vorba despre un sistem de taxare asemanator celui francez, pe principiul bonus-malus.

Cum functioneaza: Cand iti cumperi o masina platesti o taxa (malus) doar daca masina produce prea mult CO2 si noxe, adica poluare. Va fi stabilita o norma, un plafon – probabil 250 g/km. Daca masina elimina CO2 si noxe sub acest prag, atunci statul iti da bani (bonus).

Ca sa nu afecteze familiile numeroase care nu pot incapea in masini foarte mici si care vor dori sa-si cumpere masini de familie (care nu sunt considerate “de lux”), s-ar putea introduce o reducere din partea statului de 20g/km de CO2 pentru fiecare copil de la al doilea incolo (al treilea, al patrulea s.a.m.d). Exemplu: familiile cu patru copii vor avea o deducere de 40 g/km (cate 20 g/km pe al treilea si al patrulea copil).

 - Timbrul de mediu va avea si o forma fizica, va fi un sticker “colorat in degradeuri” pe care fiecare proprietar va fi obligat sa-l lipeasca pe masina (parbriz) sau pe cartea tehnica.

 - Noile biruri vin la pachet cu o crestere a valorii voucherelor pentru programul RABLA, mai arata sursele citate, pentru a incuraja reinnoirea parcului national auto

IMPORTANT: Cine a platit vreodata taxa de prima inmatriculare/taxa auto NU va mai plati niciodata timbrul de mediu sau noua taxa. Ministerul mediului trebuie sa dea inapoi 77 mil. euro celor 80.000 de oameni care au castigat in instanta procesele pe taxa auto.

Acestia ar putea avea insa parte de o surpriza, pentru ca ar putea plati timbrul de mediu, dat fiind faptul ca in acest moment ei figureaza ca neplatitori ai birului pe autoturisme.

"Trebuie sa incercam sa indreptam aberatiile, iar prima dintre aberatii era referitoare la masinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, inainte sa intram in Uniunea Europeana. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro si plateste o taxa de 3.000 euro, sigur ca e o aberatie", a spus Ponta la RTV.

VIDEO PROTVPLUS.RO