Rolul Romaniei in negocierile dintre Gazprom si OMV. Controverse pe zvonurile despre vanzarea rafinariei Petrobrazi
Rusii de la Gazprom ar fi "batut palma" cu austriecii de la OMV sa preia Rafinaria Petrobrazi si le-ar fi solicitat chiar sa devina parteneri inclusiv in proiectele pe care le deruleaza in platforma continentala a Romaniei din Marea Neagra.
Informatia a fost lansata, de hotnews. Reprezentantii OMV infirma ca tranzactiile cu rusii se refera la Romania, dar recunosc ca se afla la inceputul unui proces de negociere. Seful OMV Austria a declarat ca are pe lista scurta trei nume de active care ar putea fi cedate rusilor de la Gazprom, in schimbul unei parti dintr-o exploatare de gaze naturale din Siberia.
Grupul austriac OMV a "batut plama DE PRINCIPIU" cu gigantul rus Gazprom, pentru un schimb de active care implica Romania titreaza Hotnews, citand mai multe surse importante din domeniul petrolier. Potrivit portalului de stiri, rusii de la Gazprom ar urma sa preia rafinaria Petrobrazi din Ploiesti, dar si benzinarii din Bulgaria. La schimb, rusii ar urma sa la dea celor de la OMV acces la zacaminte "foarte mari" din Siberia. Potrivit surselor hotnews, rusii ar mai fi solicitat in cadrul aranjamentului incheiat la sfarsitul anului trecut sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la EXXON MOBIL.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit OMV, zvonurile sunt total nefondate. OMV sustine ca nici actiunile sale, nici ale OMV Petrom nu se afla pe masa negocierilor. Si ca orice speculatii referitoar la un schimb de active sunt false, deoarece se afla la inceputul negocierilor si inca nu s-a luat nicio deczie. Austriecii precizeaza insa foarte clar ca nu vor renunta la drepturile de administrare pentru niciuna dintre activele strategice. Iar OMV Petrom a fost, este si va fi un activ strategic, iar Romania va ramane o piata importanta pentru OMV.
Ministerul Energiei spune ca va urmari atent declaratiile OMV din comunicat si le va discuta cu gigantul austriac. Ministerul spune ca obiectivul sau fundamental este respectarea si protejarea intereselor Romaniei in orice situatie.
Speculatiile despre relatiile stranse dintre OMV si Gazprom nu sunt noi. Reiner Seele, actualul sef al OMV, a fost inainte seful Camerei de Comert germano-ruse si a condus Wintershall, o companie care deruleaza afaceri importante cu Gazprom.
Seele, a declarat la finele anului trecut ca grupul energetic austriac a pregatit o lista scurta cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom. Dar potrivit unui articol aparut in presa austriaca in decembrie 2015, ar fi vorba de rafinarii din Austria si Germania si nicidecum din Romania. Articolul subliniaza ca afacerile OMV din Romania nu vor suferi modificari pentru ca autoritatile romane nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom in afacerile Petrom.
Ministerul energiei anunta ca monitorizeaza situatia.
Vom urmari atent, in perioada urmatoare, cele prezentate in comunicat si vom avea aceste teme pe agenda prioritara de discutii cu compania mai sus mentionata. Dialogam constant cu toate societatile care activeaza in domenii strategice ale energeticii romanesti, inclusiv pentru a clarifica infomatii sau presupuneri legate de activitatea acestora, in scopul de a indeplini obiectivul nostru fundamental: respectarea si protejarea intereselor Romaniei in orice situatie.
Potrivit informatiilor publice ale Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, EXONN si OMV au licente de explorare si dezvoltare pentru 3 perimetre din Marea Neagra: "Istria 18", "Neptun 19-1" si "Midia Adancime".