Rolul Romaniei in negocierile dintre Gazprom si OMV. Controverse pe zvonurile despre vanzarea rafinariei Petrobrazi

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 19:46
Categorie: Financiar

Rusii de la Gazprom ar fi "batut palma" cu austriecii de la OMV sa preia Rafinaria Petrobrazi si le-ar fi solicitat chiar sa devina parteneri inclusiv in proiectele pe care le deruleaza in platforma continentala a Romaniei din Marea Neagra.

Informatia a fost lansata, de hotnews. Reprezentantii OMV infirma ca tranzactiile cu rusii se refera la Romania, dar recunosc ca se afla la inceputul unui proces de negociere. Seful OMV Austria a declarat ca are pe lista scurta trei nume de active care ar putea fi cedate rusilor de la Gazprom, in schimbul unei parti dintr-o exploatare de gaze naturale din Siberia.

Grupul austriac OMV a "batut plama DE PRINCIPIU" cu gigantul rus Gazprom, pentru un schimb de active care implica Romania titreaza Hotnews, citand mai multe surse importante din domeniul petrolier. Potrivit portalului de stiri, rusii de la Gazprom ar urma sa preia rafinaria Petrobrazi din Ploiesti, dar si benzinarii din Bulgaria. La schimb, rusii ar urma sa la dea celor de la OMV acces la zacaminte "foarte mari" din Siberia. Potrivit surselor hotnews, rusii ar mai fi solicitat in cadrul aranjamentului incheiat la sfarsitul anului trecut sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la EXXON MOBIL.

Potrivit OMV, zvonurile sunt total nefondate. OMV sustine ca nici actiunile sale, nici ale OMV Petrom nu se afla pe masa negocierilor. Si ca orice speculatii referitoar la un schimb de active sunt false, deoarece se afla la inceputul negocierilor si inca nu s-a luat nicio deczie. Austriecii precizeaza insa foarte clar ca nu vor renunta la drepturile de administrare pentru niciuna dintre activele strategice. Iar OMV Petrom a fost, este si va fi un activ strategic, iar Romania va ramane o piata importanta pentru OMV.

Ministerul Energiei spune ca va urmari atent declaratiile OMV din comunicat si le va discuta cu gigantul austriac. Ministerul spune ca obiectivul sau fundamental este respectarea si protejarea intereselor Romaniei in orice situatie.

Romania domina topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est. DACIA ocupa primul loc in clasament

Speculatiile despre relatiile stranse dintre OMV si Gazprom nu sunt noi. Reiner Seele, actualul sef al OMV, a fost inainte seful Camerei de Comert germano-ruse si a condus Wintershall, o companie care deruleaza afaceri importante cu Gazprom.

Seele, a declarat la finele anului trecut ca grupul energetic austriac a pregatit o lista scurta cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom. Dar potrivit unui articol aparut in presa austriaca in decembrie 2015, ar fi vorba de rafinarii din Austria si Germania si nicidecum din Romania. Articolul subliniaza ca afacerile OMV din Romania nu vor suferi modificari pentru ca autoritatile romane nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom in afacerile Petrom.

Ministerul energiei anunta ca monitorizeaza situatia. 

Vom urmari atent, in perioada urmatoare, cele prezentate in comunicat si vom avea aceste teme pe agenda prioritara de discutii cu compania mai sus mentionata. Dialogam constant cu toate societatile care activeaza in domenii strategice ale energeticii romanesti, inclusiv pentru a clarifica infomatii sau presupuneri legate de activitatea acestora, in scopul de a indeplini obiectivul nostru fundamental: respectarea si protejarea intereselor Romaniei in orice situatie.

Potrivit informatiilor publice ale Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, EXONN si OMV au licente de explorare si dezvoltare pentru 3 perimetre din Marea Neagra: "Istria 18", "Neptun 19-1" si "Midia Adancime".

Despagubire de un miliard de euro ceruta OMV Petrom dupa moartea unui copil. Compania, trimisa in judecata: Cautam vinovatul

Despagubire de un miliard de euro ceruta OMV Petrom dupa moartea unui copil. Compania, trimisa in judecata: Cautam vinovatul

tanar, calculator

Cum să devii un manager sau un antreprenor de succes. Platforma care îi ajută pe începători

România are nevoie de forță de muncă în IT, dar nu sunt profesori pentru studenți

România, pe ultimul loc în Europa privind educația financiară. ONG-urile cer cursuri în școli

Nordul Capitalei va fi transformat cu 1 mld de €: noi clădiri de birouri și mii de apartamente

Concluziile îngrijorătoare ale FMI după vizita în România. Avertismentul transmis

Liberalii susțin că guvernanții ar pregăti majorarea impozitelor. Robert Negoiță a negat

Euro

Anunțul a fost făcut oficial. Dispare una dintre cele mai cunoscute bănci din România

95% dintre români sunt proprietarii caselor în care stau. Țara noastră, pe primul loc în UE la acest capitol

Rabla 2018. Suma primită de la stat pentru o mașină veche, fără ITP valabil

1 milion de români vor depune la Fisc, din acest an, o declarație unică. Ordonanța, adoptată de Guvern

Declaraţia UNICĂ, aprobată de Guvern. Un contribuabil va beneficia de o reducere de 10% la plata contribuţiilor

Motivele pentru care patronii de restaurante aleg să închidă afacerea după câteva luni