Noua figura a unui imperiu media.Cum a reusit un baiat dintr-o scoala catolica sa ia 6 mil USD pe an
La 55 de ani, Mark Thompson poate sa spuna ca este in varful universului media. A plecat de la BBC din functia de director general unde castiga 1 milion de dolari pe an si a semnat cu New York Times, unde va incasa de 6 ori mai mult.
Mark John Thompson, un familist cu 3 copii, nascut in Londra in 1957, a primit in copilarie o educatie religioasa, fiind elevul scolii catolile Stonyhurst, de unde a plecat apoi catre Colegiul Merton din Oxford, acolo intalnindu-se pentru prima data cu presa, fiind editorul revistei universitatii.
In 2004, Mark a fost numit director general la BBC, in locul lui Greg Dyke, care demisionase din functie in urma scandalului "Hutton Inquiry". Ani de zile, acesta s-a luptat cu o problema de imagine a BBC-ului, pentru ca mai tarziu el sa devina o problema in sine, fiind identificat drept angajatul cu cel mai mare salariu din sectorul public al Marii Britanii. In 2010, acesta incasa 900.000 de lire pe an. In urma crizei economice si a problemelor financiare cu care si BBC s-a luptat, salariul lui Mark a fost taiat cu 30%.
Pentru Mark Thompson, 2013 va incepe altfel. Isi va lua adio de la Londra si se va muta la New York, anunta Guardian, acolo unde tocmai a semnat un contract cu New York Times, unul dintre cele mai importante nume din presa.
Conform Guardian, Mark va castiga din functia de director general 6 milioane de dolari anual, incluzand aici si bonusurile de performanta. Salariul sau de baza va fi de 3 milioane de dolari, dar va incasa alte 1.5 milioane daca va atinge performantele impuse de consiliul de administratie de la NYT, iar 1.5 milioane pentru rezultate bune pe bursa.
New York Times i-a mai asigurat 100.000 de dolari pentru a se muta cu toata familia si 25.000 de dolari pentru a acoperi toate cheltuielile legale ale plecarii sale din Anglia catre Statele Unite.
Functia pe care acesta o va ocupa incepand cu luna noiembrie a acestui an a apartinut pana in decembrie 2011 lui Janet Robinson, care a reusit performanta negativa de a lasa compania cu pierderi de 40 de milioane de dolari in ultimul an, dupa ce in urma cu un deceniu New York Times reusea anual sa termine anul fiscal cu un plus de 300 de milioane de dolari.
Pentru demisia din functie, Janeta a primit din partea companiei un "cadou de despartire" de 24 de milioane de dolari.