New York, orasul care produce cei mai multi bani. Top 10 locuri care tin in maini economia mondiala

Ultimul update: Luni 03 Septembrie 2012 07:10
Data publicarii: Luni 02 Aprilie 2012 10:56
Categorie: Financiar
New York

New York este cel mai important centru de afaceri din lume, depasind Londra, Paris sau Tokyo, potrivit unui studiu al A.T. Kearney si Bloomberg, care releva influenta metropolelor din marile economii emergente.

Top 10 este completat de Hong Kong, Los Angeles, Chicago, Seoul, Bruxelles si Washington DC. Studiul evalueaza cele mai importante 66 de centre comerciale urbane din lume, in functie de cinci criterii: anvergura mediului de afaceri, accesul la capital uman, piata media si accesul la informatie, profilul cultural si influenta politica.

"Scopul nostru a fost sa gasim o unitate de masura care sa ajute factorii de decizie din mediul corporate si din randul guvernelor sa determine care dintre orasele lumii va atrage si va modela cel mai bine, in viitor, fluxul de oameni, de idei, de capital si de bunuri", comenteaza pentru Bloomberg Mike Hales, partener la A.T. Kearney, companie de consultanta cu sediul la Chicago.

Beijingul si Shanghaiul reprezinta metropolele cu cea mai mare ascensiune anticipata pentru urmatorii 10-20 de ani, avand sanse sa detroneze centrele de afaceri din Vest, potrivit rezultatelor studiului. Investitiile in transportul public, obiectivele culturale, educatia, siguranta publica, productia sustenabila de energie si conservarea au devenit elemente tot mai importante pentru marile metropole ale lumii, care incearca sa-si pastreze sau sa-si consolideze competitivitatea, au declarat directorii executivi si oficialii guvernamentali intervievati in cadrul studiului, potrivit Bloomberg.

New York, care a ocupat prima pozitie si in editiile anterioare ale topului, din 2008 si 2010, ar putea pierde in urmatorii ani din influenta "din cauza prapastiei tot mai mari dintre cei foarte bogati si cei saraci", comenteaza James Parrott, economistul sef al Fiscal Policy Institute, organizatie de cercetare si educatie din New York finantata de sindicate.

New York obtine cele mai bune scoruri in privinta mediului de afaceri, capitalului uman si schimbului liber de informatie, insa se situeaza in spatele Londrei si Parisului in privinta obiectivelor culturale.

Studiul releva efectele globalizarii asupra marilor centre de afaceri, puterea fiind transferata treptat de la guverne catre o retea de mari orase.

"Un loc precum Seoul are mai multe in comun cu Singapore si Hong Kong decat cu orase sud-coreene mai mici", se spune in raport. Astfel, desi Germania nu figureaza cu niciun oras in top 10, cea mai mare economie din UE este statul european cu cele mai multe metropole - trei - in prima jumatate a clasamentului.

Berlin, Frankfurt si Munchen formeaza o retea care asigura succesul la nivel national pentru Germania si constituie "scutul Uniunii Europene", influenta lor globala fiind dependenta totodata de UE, se arata in raport.

Sao Paulo, Rio de Janeiro si Brasilia formeaza o noua axa politico-economica asezata alaturi de China in randul fortelor emergente in lume, se arata in raport, autorii notand ca banca de dezvoltare a Braziliei este mai bogata decat Banca Mondiala.

New York Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Tags: afaceri,

Un mare producator auto scoate un model copiat grosolan dupa o limuzina germana GALERIE FOTO
Un mare producator auto scoate un model copiat grosolan dupa o limuzina germana GALERIE FOTO
"Alb ca o fantoma". Povestea copilului care a supravietuit in ciuda prognosticului sumbru
Motivul pentru care Kim Kardashian este in continuare o femeie maritata. Ce o obliga sotul sa faca
Motivul pentru care Kim Kardashian este in continuare o femeie maritata. Ce o obliga sotul sa faca
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lire sterline
Efectele Brexitului. Salariile au explodat în Regat, dar nu mai sunt angajați care să le ia
Când va adopta România moneda EURO. Anunțul făcut de Guvern
Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018
Noi reguli pentru darea în plată. Cum vor putea românii să scape de datorii
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut
Bani, lei - Agerpres
Cine sunt angajații din România care câștigă 1.300 € în mână, dublu față de media națională
Condiții noi pentru credite, din 2019. 44% dintre români vor să se împrumute anul viitor
Au stat 2 zile la coadă ca să cumpere noua bancnotă de 100 LEI. Cu cât au vândut-o apoi pe internet
Încă o companie aeriană părăsește România. Ce se întâmplă cu pasagerii afectați
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro