Muncitorii asiatici sunt ceruți în România și în alte domenii decât construcțiile sau curățenia. Apar filipinezi în azile
Dacă până acum muncitorii asiatici erau căutați pentru restaurante, construcții sau servicii de curățenie, apar noi domenii în care se apelează la această soluție salvatoare.
Firmele de transport și centrele de îngrijire a vârstnicilor caută să aducă în România câteva mii de cetățeni filipinezi. Salariile pe care le oferă pot ajunge până la 2.000 de euro.
O singură firmă de recrutare încearcă să aducă rapid în România 500 de cetățeni filipinezi pentru centrele de îngrijire a bătrânilor. Vasile Petrean are un astfel de cămin în Cluj-Napoca și are nevoie de o asistentă medicală, trei infirmiere și două femei de serviciu.
Vasile Petrean, proprietarul unui centru de îngrijire a bătrânilor: „Criteriul ar fi să aibă o calificare în domeniu, să fie empatici; vor primi training într-un fel sau altul, ca ei să poată vorbi cu bătrânii noștri limba română.”
Cetățenii filipinezi au început să fie considerați o soluție pentru centrele de îngrijire după scandalul din vara anului trecut, când în mai multe azile au fost descoperite situații în care bătrânii erau abuzați de personal.
Muncitorii asiatici sunt căutați și în transporturi. În acest moment, firmele doresc să aducă din Filipine peste 3.000 de șoferi de tir. Românii care au această meserie pleacă în străinătate.
Alexandru Bentea, reprezentantul unei școli auto: „Primesc oferte din afară, văd care sunt condițiile, care sunt salariile; bineînțeles că sunt mai mari decât în România.”
Florin Tomuța, director companie de transport: „Găsim tot mai greu conducători auto. Sunt firme care rămân cu flota nefolosită, cam 15-20%.”
Cetățenii filipinezi care vor veni să lucreze în România ca șoferi de tir vor primi un salariu de circa 900 de euro. În plus, vor avea asigurată cazare și masă.
Yosef Gavriel Peisakh, managerul unei companii de recrutare: „Selecția în țara de origine poate să dureze între o lună, două chiar și trei luni, după care obținerea avizului de angajare, între trei și patru luni; apoi vorbim despre obținerea vizei, totul undeva la șase-șapte luni.”
Guvernul a aprobat, la fel ca anul trecut, ca o sută de mii de muncitori să fie aduși în România din afara Uniunii Europene.