Multe clădiri de birouri, goale din cauza pandemiei. În ce le transformă dezvoltatorii imobiliari
Clădirile de birouri sunt în mare pare goale, din cauza pandemiei.
Cu un număr tot mai mare de angajați care lucrează de acasă, clădirile de birouri stau mai mult goale.
Pentru a supraviețui, dezvoltatorii imobiliari s-au reorientat și construiesc apartamente în locul spațiilor de lucru.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
De suferit au însă și micile afaceri deschise la parterul acestor clădiri, care peste noapte au rămas fară clienți.
O clădire impunătoare de opt etaje, situată la câțiva pași de stația de metrou Obor, stă închisă. Sute de angajați lucrau aici, iar la parter funcționa un restaurant cu autoservire. Înainte de criză, dezvoltatorul avea în plan să dezvolte, lângă, un complex rezidențial, însă acum nu era nimeni pe șantier. Pustii sunt și restaurantele și magazinile din jur.
La un semafor distanță de Arcul de Triumf, găsim o altă clădire de peste 2.500 de metri pătrați, goală. Angajații lucrează de acasă, iar firmele au renunțat la contractele de chirie.
Câteva sute de angajați lucrau în această clădire înainte de pandemie, iar terasa situată pe acoperiș era zona lor de relaxare. Spațiul va fi regândit și transformat, astfel încât să fie folosit de familiile care își vor cumpără aici apartamente.
Antoanela Comșa, specialist imobiliar: „Unele clădiri și aici mă refer la clădirile de birouri care astăzi nu mai îndeplinesc condițiile de clasă A sau de spații sustenabile , probabil că vor fi transformate în rezidențial sau își vor găsi altă funcțiune.”
Și Pipera, una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală, este de necunoscut. Peste 125 de mii de oameni ieșeau în fiecare dimineața din stațiile de metrou, dar astăzi doar 30% dintre angajați au revenit în blocurile de sticlă. Centrele comerciale, cafenelele, cantinele dar și restaurantele de tip fast food, situate de o parte și de alta a bulervardelor, au fost lovite din plin.
Cristi, manager restaurant la parterul unei clădiri de birouri: „Înainte, în zilele de vară ne treceau pragul 400-500 de persoane , în zilele bune, iar acum mai mult de 50 de oameni nu vin. Lângă noi este un spatiu care a închis, dar sunt foarte multe spații în zonă, afaceri”.
Ioana Tudor, managerul unui magazin: „Vânzările sunt la jumătate, problema este că chirile nu scad, taxele către stat sunt către stat.”
Specialiștii spun că revenirea angajaților în birouri depinde de campania de vaccinare, dar multe firme vor rămâne cu un sistem de muncă hibrid.
Leonard Rizoiu, specialist resurse umane: „Vom lucra și de la birou și de acasă, asta face ca spațiile de birouri existente să nu mai fie necesare companiilor în acest moment.”
Piața de birouri a scăzut cu 36 la sută anul trecut, de la un record de 470 de mii de metri pătrați în 2019, la 300 de mii în prezent.