Mugur Isarescu: Romania face reforme doar daca FMI ne impune termene si conditii
"Romania nu face reforme daca FMI nu ne impune conditii si termene'', o spune guvernatorul BNR, care insista ca nu ne putem astepta la minuni de la institutiile financiare internationale.
Si nici macar de la sefa FMI, Christine Lagarde, care a vizitat Romania acum doua zile. ''Reformele trebuie sa le facem noi'', mai spune Mugur Isarescu, iar pentru asta avem la dispozitie o suma imensa, sub forma de fonduri europene, pe care am dovedit insa ca suntem incapabili sa le accesam.
Reformele din economie nu pot fi facute tot de Fondul Monetar International, oricate acorduri am incheia noi cu aceasta institutie. Asta a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, dupa intalnirea cu sefa FMI.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Hai sa nu ne mai jucam de-a stabilitatea financiara. Ne asteptam la miracol de la madam Lagarde. Va invit la Maglavit, sa-l cautam din nou pe Petrache Lupu daca vrem miracole. Nu trebuie sa vina Lagarde".
Ultimul acord s-a incheiat cu un semi esec pentru guvernul roman. Potrivit unei evaluari FMI publicata acum doua zile pe site-ul institutiei de la Washington, trei din cele cinci conditii angajate de Romania nu au fost respectate. Guvernul a cerut derogari, astfel incat acordul sa fie considerat incheiat. Premierul Ponta e de alta parere.
Victor Ponta: "Eu va spun din punct de vedere politic ca n-am cerut nicio derogare si ca, din cate stiu eu, vom fi cu toate prior action-urile realizate".
Cu toate ca nu ne-am indeplinit angajamentele, am inceput deja alte discutii pentru un nou acord tot pe 2 ani. Premierul spune ca vom avea la dispozitie intre 3 si 5 miliarde de euro, cu o conditie - sa consolidam companiile de stat si sa mentinem disciplina fiscala. Autoritatile sustin ca un nou acord cu Fondul Monetar ne ajuta sa ne imprumutam mai ieftin din strainatate, iar banii din bancile noastre vor pute fi folositi pentru IMM-urile din Romania.
Pana atunci, un alt esec consemnat este legat si de atragerea fondurilor europene.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Am supraevaluat masiv si dureros pentru mine capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi niste bani gratis. Nu vreau sa va par ridicol, dar ma intreb cum de nu am reusit sa absorbim niste bani gratis cata vreme avem atata nevoie de ei?!".
Pentru a intra in vigoare, noul acord ar trebui aprobat si de ministrii de finante din Uniunea Europeana, insa tot mai multi oficiali spun ca Europa nu mai are nevoie de FMI.