"Aveti tot ce va trebuie pentru o economie performanta."Recomandarile sefului FMI la discutia cu BNR
PROTV NEWS a transmis LIVE declaratia directorului general al FMI, Christine Lagarde, inainte de inceperea negocierilor pentru un nou acord cu Romania. Reformele din companiile de stat vor fi incluse in noul acord al Romaniei cu FMI.
Update 14:30
Statul ar trebui sa se implice mai mult si sa garanteze creditele pentru IMM-uri si pentru alte sectoare care nu par "asa prietenoase la risc" cum doresc bancile, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
"Am vorbit aseara (luni - n.r.) despre programele Viena 1 si Viena 2, poate va fi nevoie si de Viena 3, este un lucru care va fi discutat de parteneri. Viena 1 a functionat bine, iar Viena 2 a functionat nu asa de bine.
Cred ca sunt si alte forte care trebuie implicate, participarea statului care ar trebui sa garanteze creditele pentru IMM-uri, dar si pentru alte sectoare care nu par asa prietenoase la risc cum ar vrea bancile. Vor mai fi cativa ani pana cand bancile vor constitui acele fonduri tampon", a afirmat Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei.
Ea a aratat ca nu trebuie sa aiba loc o capitalizare prea rapida a bancilor pentru Basel III, iar statul trebuie sa se implice mai activ pentru a contribui la reducerea acestor riscuri.
"Aceasta cultura ar trebui sa minimizeze riscurile din economia reala si sa puna banii bancilor in ceea ce inseamna economie reala si mai putin in produse sofisticate", a spus Lagarde.
Directorul general al FMI incheie marti o vizita de doua zile in Romania, iar miercuri o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut.
In cadrul Initiativei Viena, grupurile mama ale unui numar de noua banci cu capital strain prezente in Romania, care controlau aproximativ 70% din piata, s-au angajat in august 2009 sa mentina expunerea pe piata romaneasca la nivelul din luna martie a acelui an si sa asigure o rata de solvabilitate de peste 10%.
Un an mai tarziu, FMI, Comisia Europeana si BNR au decis ca expunerile primelor noua banci straine prezente pe piata romaneasca pot varia intr-o marja de plus/minus 5% fata de nivelul inregistrat in luna martie 2009.
Setul de reforme Basel III a fost dezvoltat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancara pentru a imbunatati cadrul de reglementare, supravegherea si managementul riscurilor in sectorul bancar.
Obiectivele masurilor sunt imbunatatirea capacitatii sectorului financiar de a absorbi socurile financiare si economice, imbunatatirea managementului riscului si guvernantei, precum si a transparentei institutiilor de credit si a modului in care publica informatii.
Printre altele, regulile Basel III prevad ca bancile sa detina pana 2019 capital de rang intai de minim 6% si capital total de cel putin 8%, urmand ca impreuna cu o rezerva de capital de 2,5% sa se ajunga la un minim de 10,5%.
ora 13:35
Romania a facut progrese considerabile in domeniul fiscal, al sanatatii si in sectorul energetic pe parcursul ultimelor doua acorduri cu FMI, dar in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe masuri, care vor fi incluse in viitorul acord, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.
Directorul general al FMI a aratat ca in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maxima, pentru a beneficia de intreg potentialul uman si tehnic din aceste societati.
"Acest set de reforme va face parte din noul program", a spus Lagarde.
Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat la intalnirea cu Lagarde ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani, aratand ca tara noastra a reusit sa finalizeze al doilea acord cu FMI, desi au fost cateva probleme, dar au fost depasite.
Seful statului a afirmat ca economia privata performeaza, in timp ce economia ce apartine statului este "un dezastru", aratand ca unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.
Directorul general al FMI incheie marti o vizita de doua zile in Romania, iar miercuri o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut.
Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013.
Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunattire a managementului companiilor de stat.
ora 12:00
Declaratia lui Christine Lagarde:
"Este prima mea vizita in Romania, in Bucuresti. Am fost uimita de frumusetea orasului, este Micul Paris intr-adevar, imi aminteste de orasul meu natal.
Romania este o tara puternica, mandra, dar si o parte puternica a Europei, cele doua destine se intrepatrund. Este un vis lung pentru un continent unit, vis renascut dupa al doilea razboi mondial.
Idealul inseamna ca toti europenii sa prospere impreuna, o tara ca Romania priveste spre vest, iar Europa priveste spre est. La mijlocul drumului este Romania.
Privind spre scena globala, FMI, saptamana trecuta, a publicat un comunicat despre crestere emica, care este mai mica decat anul trecut.
Ritmul de crestere economica la nivel mondial este in 3 directii: tarile dezvoltate, apoi cele precum SUA, Suedia, care au inceput sa aiba creastere economica si la final multe din tarile UE, care nu au crestere in 2013. "
"Viitorul Romaniei este in UE, este o piata uriasa, comparativ cu alte piete, este mai mult decat o oportunitate, este sansa ca romanii sa traiasca mai bine. Fata de 1993, PIB a crescut, dar este o inca doar patrime din PIB-ul mediu la nivel european.
Ce aveti voi, dar altii nu au? Aveti capital uman extrordinar. Am intalnit femei bancheri, antreprenori, lideri, ele pot fi incurajate in cariera, incepeti deci cu capitalul uman, apoi aveti resurse de energie importante, dar e nevoie de investitii.
Trebuie investitii ca sa extrageti gazul, de exemplu. Daca folositi bine fondurile, veti beneficia de aceste resurse. Puteti folosi mai bine fondurile, pentru dezvoltarea structurala a tarii. Deci: talent uman, resurse, fonduri disponibile. Administratia trebuie facuta mai eficienta.
Aveti ingredientele ca sa va dezvoltati, o puteti face, ati evoluat mult. Parteneriatul FMI cu Romania este extraordinar mai ales din punct de vedere fiscal. Performanta mai ales in domeniul fiscal, al sanatatii, in sectoarele de energie", a spus Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei.
ora 11:45
Directorul general al FMI, Christine Lagarde s-a intalnit marti cu presedintele Traian Basescu.
In urma discutiilor, Traian Basescu a declarat ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani.
Lagarde a precizat ca se afla pentru prima data in Romania si abia asteapta negocierile pentru urmatorul pas, aratand ca trebuie facute mai multe reforme structurale.
"Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani." Temele discutiei Basescu - Lagarde la Cotroceni
Stirea este in curs de actualizare.