”Declarația unică”, noul experiment fiscal al Guvernului. Documentul include 7 formulare pentru ANAF

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Martie 2018 14:37
Categorie: Financiar

Guvernul vine cu un nou experiment fiscal prin care promite să reducă aglomeraţia de la ghişee. Finanţele vor să introducă o ''declaratie unica'' în locul a şapte formulare pe care trebuie să le ducă la ANAF cei care câştiga bani în plus.

Noul document va putea fi depus online. Problema este că titularii sunt obligaţi să-şi calculeze singuri dările la stat. Şi să înveţe să lucreze online cu Fiscul.

În prezent, românii care au venituri din activităţi independente, drepturi de autor sau din alte surse extrasalariale trebuie să depună la Fisc 7 formulare, printre care şi celebrul formular 600, în care îşi declară veniturile ca să fie impozitaţi. În loc de cele 7 hârtii separate, Ministerul Finanţelor vrea să introducă de luna acesta o ''declaratia unica''.

Cei vizaţi de noua ''declarație'' sunt peste 660.000 de romani cu activităţi independente, la care se adaugă 74.000 cu drepturi de autor şi alte sute de mii care câştigă din agricultură, turism şi investiţii. Condiţia este ca veniturile estimate de ei să fie mai mari de 22.800 de lei pe an.

Adrian Benta, specialist fiscal: ''Este foarte greu să ştii ce venituri vei avea, prin urmare sfatul meu e să fie o estimare pesimistă, să nu ne supraevaluam estimărilor.”

Declaraţia unică pentru 2018 trebuie depusă la Fisc până pe 15 iulie. Plata impozitelor şi contribuţiilor se va face pe 31 martie 2019, potrivit proiectului Ministerului Finanţelor. Declaraţia va putea fi adusă pe hârtie, caz în care oamenii trebuie să-şi calculeze singuri cât au de plătit, iar din 15 mai, documentele vor putea fi transmise şi online.

Viorica Dăncilă, premier: ''Încurajăm depunerea declaraţiilor în mediul online şi pentru acest lucru se acordă chiar o bonificaţie".

Ca să depună formularul online, însă, oamenii trebuie să-şi facă un cont pe site-ul ANAF. Iar pentru asta, culmea, trebuie să meargă la Fisc ca să obţină parola de acces! Cei care nu de descurca - promit cei de la Finanţe - vor primi ajutor de la funcţionarii de la fisc sau de la primarii.

De anul viitor, însă, intervin alte schimbări. Ministerul Finanţelor vrea ca noua declaraţie unică să fie depusă doar online, pe site-ul ANAF-ului, până pe 31 martie 2019. Iar de plătit, oamenii vor avea la dispoziţie un an întreg de la termenul-limita, timp în care îşi pot rectifica declaraţia iniţială. Abia de la anul oamenii vor primi parola pentru site-ul ANAF prin poştă, spun oficialii de la Finanţe.

În privinţa banilor daţi la Fisc, nu se schimbă nimic faţă de situaţia de acum. Pentru sănătate şi pensie, oamenii vor achita cel puţin 8.000 de lei pe an, iar veniturile vor fi impozitate cu 10%. O schimbare importantă apare la cei cu drepturi de autor. Pentru ei, impozitul şi contribuţiile vor fi reţinute şi virate la Fisc de cel care îi plăteşte.

Teodorovici, noi precizări privind Formularul 600. Guvernul pregătește un ”mecanism simplu”
Teodorovici, noi precizări privind Formularul 600. Guvernul pregătește un ”mecanism simplu”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eugen Teodorovici si Corina Cretu
Raportul de țară al Comisiei Europene, motiv de ceartă între Teodorovici și Corina Crețu
Teodorovici anunță un nou indice ROBOR, bancherii nervoși. Cum vor fi afectați românii
Guvernul va adopta o nouă OUG care modifică "Ordonanța lăcomiei". Ce se va întâmpla cu ROBOR
Indicele ROBOR ar putea dispărea în curând. Cine va scăpa de datorii
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
teodorovici
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019