Minimul ultimelor doua saptamani. Cursul euro-leu anuntat marti de BNR
Euro a inchis miercuri in scadere in piata interbancara locala, sub pragul de 4,4 lei, dupa ce leul s-a intarit in linie cu alte valute din regiune.
Aproape de ora 16:30, euro era tranzactionat intre bancile comerciale la 4,3970 lei, fata de 4,4165 lei pe finalul zilei precedente.
Piata interbancara a deschis la 4,4120 lei/euro, nivel care a ramas si maximul sedintei, in timp ce minimul a fost inregistrat pe final, la 4,3930 lei/euro. Volumele de tranzactionare au depasit usor media zilnica.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Se cumpara valutele emergente. Miscarea vine in continuarea celei induse de datele privind piata muncii publicare vineri in SUA. Apetitul pentru obligatiuni pe regiune (Europa Centrala, nr.r) vine in continuarea miscarii din piata valutara", a declarat pentru MEDIAFAX economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.
In regiune, forintul si zlotul au inregistrat o evolutie similara cu cea a leului. Astfel, forintul s-a intarit cu 0,4% in raport cu euro, iar zlotul cu 0,5%.
Pe pietele externe, dolarul a scazut cu 0,4%, la 0,9207 euro, iar francul elvetian s-a apreciat cu 0,1%, la 0,9582 euro.
Datele slabe privind piata muncii din SUA publicate vineri au intarit asteptarile investitorilor ca Rezerva Federala (Fed) sa inceapa sa creasca dobanzile abia din a doua jumatate a anului. Astfel, analistii si investitorii considera acum ca Fed ar putea trece la un ciclu de majorare a dobanzilor incepand din septembrie, sau chiar de la sfarsitul anului, in timp ce anterior varianta cea mai probabila prevedea ca banca centrala americana ar putea lua in calcul o crestere din luna iunie.
Dobanzile mai mari din SUA fac mai atractive plasamente in cea mai mare economie a lumii si atrag inapoi fonduri care au parasit Statele Unite, in contextul politicii monetare foarte relaxate a Fed din ultimii ani, pentru a gasi randamente mai ridicate pe alte piete, inclusiv in multe din economiile emergente.
Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri cu 1,19 bani, la 4,4050 lei, minimul ultimelor doua saptamani, in timp ce dolarul a coborat cu 1,82 bani, la 4,0508 lei.
Marti, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4169 lei, iar pentru dolar de 4,0690 lei. Un curs mai mic decat cel de miercuri a fost inregistrat cel mai recent pe 24 martie, la 4,4045 lei.
Referinta francului elvetian a coborat cu 1,2 bani, de la 4,2263 lei la 4,2143 lei.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 0,74% - 1,18% pe an, de la 1,04% - 1,5% pe an marti, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au coborat la 0,75% - 1,22% pe an, de la 1,08% - 1,55% pe an.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut la 1,42% pe an, de la 1,46% pe an marti.