Romania cere Comisiei Europene introducerea micilor romanesti pe lista retetelor traditionale


Ultimul update: Luni 03 Iunie 2013 06:54
Data publicarii: Marti 30 Aprilie 2013 16:17
Categorie: Stiri Sociale
mici

Romania lupta la nivel diplomatic pentru traditionalii mici. Autoritatile au trimis soli in capitala Uniunii Europene pentru a-i convinge pe experti sa nu scoata bicarbonatul de sodiu din preparat.

Fara el n-am mai respecta reteta si am manca un soi de chiftele pe gratar.

Micul nu este o mancare 100% romaneasca. S-a nascut in zona balcanica, explica specialistii, si il gasim in Turcia, Bulgaria, Serbia.

Reteta de baza este aceeasi: carnea de vita, porc, oaie, se lasa la macerat, se pun condimente dupa gust, iar produsul final ajunge pe gratar.

Avem cel mai suculent si mai pufos mic pentru ca folosim bicarbonatul de sodiu. In plus, punem si foarte mult usturoi.

De la 1 iunie, insa, micul romanesc ar putea intra in istorie, iar noi am putea manca mici cu gust bulgaresc ori sarbesc.

Comisia Europeana vrea sa scoata bicarbonatul din mici, astfel incat produsul isi pierde gustul special.

Din fericire, autoritatile de la Bucuresti negociaza cu autoritatile de la Bruxelles introducerea retetei romanesti in lista cu retete traditionale pentru a nu fi interzis.

Bun, dar numai daca se pastreaza reteta romaneasca. Pe la 1900 se folosea doar carne de vita, insa apoi au fost acceptate pe rand cea de oaie si de porc.

Pe langa condimentele obisnuite bucatarii adaugau usturoi din belsug si bicarbonat de sodiu, iar micii erau astfel afanati.

Din pacate, reteta originala a suferit modificari. Astazi, se folosesc resturi de pui, de cal, iar unii producatori pun mult bicarbonat ca sa ne insele gustul. Tocmai de aceea Uniunea Europeana il interzice.

Ca sa nu ajungem sa mancam pe ascuns, Romania a cerut o exceptie de la regulament: adica introducerea acestui preparat pe lista retetelor traditionale, alaturi de burger si carnatul spaniol Chorizo.

Deocamdata, am obtinut o amanare pana anul viitor.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO