Romania cere Comisiei Europene introducerea micilor romanesti pe lista retetelor traditionale
Romania lupta la nivel diplomatic pentru traditionalii mici. Autoritatile au trimis soli in capitala Uniunii Europene pentru a-i convinge pe experti sa nu scoata bicarbonatul de sodiu din preparat.
Fara el n-am mai respecta reteta si am manca un soi de chiftele pe gratar.
Micul nu este o mancare 100% romaneasca. S-a nascut in zona balcanica, explica specialistii, si il gasim in Turcia, Bulgaria, Serbia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Reteta de baza este aceeasi: carnea de vita, porc, oaie, se lasa la macerat, se pun condimente dupa gust, iar produsul final ajunge pe gratar.
Avem cel mai suculent si mai pufos mic pentru ca folosim bicarbonatul de sodiu. In plus, punem si foarte mult usturoi.
De la 1 iunie, insa, micul romanesc ar putea intra in istorie, iar noi am putea manca mici cu gust bulgaresc ori sarbesc.
Comisia Europeana vrea sa scoata bicarbonatul din mici, astfel incat produsul isi pierde gustul special.
Din fericire, autoritatile de la Bucuresti negociaza cu autoritatile de la Bruxelles introducerea retetei romanesti in lista cu retete traditionale pentru a nu fi interzis.
Bun, dar numai daca se pastreaza reteta romaneasca. Pe la 1900 se folosea doar carne de vita, insa apoi au fost acceptate pe rand cea de oaie si de porc.
Pe langa condimentele obisnuite bucatarii adaugau usturoi din belsug si bicarbonat de sodiu, iar micii erau astfel afanati.
Din pacate, reteta originala a suferit modificari. Astazi, se folosesc resturi de pui, de cal, iar unii producatori pun mult bicarbonat ca sa ne insele gustul. Tocmai de aceea Uniunea Europeana il interzice.
Ca sa nu ajungem sa mancam pe ascuns, Romania a cerut o exceptie de la regulament: adica introducerea acestui preparat pe lista retetelor traditionale, alaturi de burger si carnatul spaniol Chorizo.
Deocamdata, am obtinut o amanare pana anul viitor.