Mediul privat reactioneaza la masurile luate recent de Guvernul Grindeanu. Preturile ar putea creste in urmatoarea perioada
Mediul privat reactioneaza, dupa masurile luate in ultima saptamana de Guvernul Grindeanu.
Cresterea salariului minim pe economie, de care se bucura peste 1,3 milioane de romani, ar putea duce in curand la cresterea preturilor, sustin consultantii financiari.
Programul de guvernare prevede insa o noua serie de majorari salariale si reduceri de taxe si impozite. Cert este ca patronii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani, iar statul va incasa fonduri suplimentare din taxarea muncii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa lipsa de predictibilitate din economie si provocarile externe, una dintre ingrijorarile mari ale patronilor este majorarea salariului minim. Cel putin asta reiese dintr-un sondaj facut de Keysfin pe 150 de firme din Romania.
Roxana Popescu, consultant financiar: "Cresterea salariului minim de la 1 februarie va pune presiune pe companii si nu este exclus ca debuseul sa fie regasit intr-o crestere generala a preturilor. "
Din 2008 pana acum, salariul minim a crescut de 12 ori. Practic, nivelul lui aproape s-a triplat. A tras inclusiv punctul de amenda, care se calculeaza ca 10% din acest venit minim.
Pentru ca un 1.131.000 de romani sunt platiti cu salariul minim, dintre care doar 40.000 lucreaza la stat, cel mai mare impact al majorarii este in sectorul privat.
Practic, la cresterea de acum, de 200 de lei, omul ramane cu 140 de lei, bani pe care patronul e obligat sa ii dea. Tot angajatorul trebuie sa plateasca la stat cu 175 lei mai mult contributii si taxe, atat partea sa, cat si a angajatului.
Pentru ca au cheltuieli mai mari, firmele ar putea creste preturile produselor sau servicilor.
Roxana Popescu, consultant financiar: "Presiunile inflationiste vor fi accentuate si de posibila crestere a importurilor, pe fondul ofertei limitate de pe plan intern".
In plus, taxarea de la 1 februarie a salariilor mari prin renuntarea la plafonul de calcul al contributiilor e criticata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.
Asociatia patronala formata din 25 de organizatii de business sustine ca masura contravine chiar si programului de guvernare.
Pe langa salariul minim, guvernul a majorat pensia minimia, a crescut punctul de pensie de la 1 iulie pana la 1000 de lei, a crescut salariile functionarilor locali cu 20%, salariile actorilor cu 50%, a eliminat contributiile de sanatate pentru toti pensionarii si a decis scutirea de impozit a pensiilor mai mici de 2.000 de lei.
Dublarea burselor studentilor si gratuitatea transportului pentru tineri pe calea ferata, plus eliminarea impozitului pe vanzarea de locuinte pana la 100.000 de euro, sunt alte masuri deja luate. Urmeaza, potrivit programului de guvernare, ieftinirea medicamentelor care si-au pierdut patentul, dar si gratuitati la medicamente scumpe.
TVA-ul va fi 0 pentru investitii in agricultura si se vor da vouchere de vacanta pentru toti bugetarii.
Firmele mici vor avea impozitarea redusa la jumatate, iar de anul viitor sunt programate alte scaderi de contributii, impozite si majorari de salarii.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, guvern, PSD, economie, investitii, firme,
Dată publicare:
10-01-2017 18:49