Cei care detin domenii de internet romanesti vor plati taxe, incepand cu acest an. Cum este explicata decizia

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 08 Ianuarie 2017 07:13
Data publicarii: Joi 05 Ianuarie 2017 19:12
Categorie: Smart things

Sute de mii de romani care si-au cumparat domenii de internet romanesti vor fi obligati sa achite o taxa de mentenanta. Masura este noua si se va aplica de la 1 iulie.

Sunt vizati atat cei care isi vor rezerva un nume de site "punct ro" de la acea data, cat si cei care au deja unul. Cei care nu platesc raman fara domenii. Decizia a impartit internetul romanesc in doua. Unii sustin ca astfel se elibereaza domenii blocate de ani intregi, altii sunt nemultumiti si nu vor sa plateasca o taxa care nu exista atunci cand au cumparat domeniul.

Mesajul a fost publicat pe site-ul ROTLD.ro, adica institutia de stat care se ocupa de vanzarea domeniilor "punct ro".

De la 1 iulie 2017, toti cei care au un site romanesc vor fi buni de plata. ROTLD sustine ca introduce un tarif de inregistrare si de mentenanta anual necesar pentru acoperirea costurilor de inregistrare, precum si acoperirea costurilor zilnice de mentinere in functiune a inregistrarii.

"Tariful de inregistrare si mentenanta anual este necesar pentru acoperirea costurilor initiale de inregistrare, precum si pentru acoperirea costurilor zilnice de mentinere in functiune a inregistrarii", transmite ROTLD.RO.

Surse din piata sustin ca ar fi vorba de de 10 euro pe an.

Pana acum nu a fost vorba de o asemenea taxa. Oricine cumpara un domeniu considera ca era al lui pe viata. Intermediarii de domenii "punct ro" recunosc ca situatia este ambigua.

Christian Tecar, patronul unei companii de vanzare:
"Era nedeterminat, un anumit termen care lasa anumite suspiciuni. Nu se stie ce insemna acel nedeterminat. Eu sunt de acord si asteptam acest moment, se va debloca o piata de internet care stagneaza din aceasta problema."

Pana acum, in Romania, s-au vandut peste 900.000 de domenii "punct ro". Dintre acestea, doar 30 la suta s-au transformat in site-uri si exista in spatiul virtual romanesc. Cu alte cuvinte, peste 600.000 de domenii "punct ro" nu sunt folosite pentru ca au fost blocate.

Pe de alta parte, contractul pentru inregistrare spune ca ROTLD poate schimba in orice moment conditiile.

Adrian Cuculis, avocat: "Nu este nici legal, nu este nici moral ca dupa o perioada atat de lunga de timp sa vii si sa aplici retroactiv pentru aproape 900.000 de oameni o taxa de mentenanta, desi in contractul initial pe care l-au semnat aceste persoane ce si-au inregistrat domeniile respective nu exista niciun fel de obligatie."

Potrivit ROTLD, Romania ar fi singura tara din Europa fara un tarif de mentenanta si exista o dispozitie a Uniunii Europene care ar impune acest lucru. In acest moment, cei care vor sa cumpere un domeniu "punct ro" platesc o taxa de inregistrare de aproape 60 de dolari.

Cozi la ghisee in prima zi lucratoare din an. Oamenii au stat ore intregi pentru a rezerva locuri de parcare in 2017
Cozi la ghisee in prima zi lucratoare din an. Oamenii au stat ore intregi pentru a rezerva locuri de parcare in 2017
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery