Mâncarea „bio” câștigă teren în România, datorită prețului. În ultimul an s-a scumpit mai puțin decât cea „convențională”

×
Codul embed a fost copiat

Mâncarea „bio”, căutată în ultimii ani de familiile cu copii mici și de persoanele care fac sport ori vor hrană ”curată”, câștigă teren, paradoxal, grație prețului.

În ultimul an s-a scumpit mai puțin, spun cumpărătorii, dar și furnizorii, decât alimentele produse convențional.

15 % din cantitatea de lapte, brânză și ouă vândută în magazinele mari, dar și online, provine din agricultura biologică.

Un pomicultor din Bacău a plantat pe 9 hectare aluni ecologici, iar la rădăcina lor vor crește curând trufe negre. În prezent, 10 la sută dintre nucile și alunele vândute la noi și 2 la sută dintre legume sunt din surse bio.

Ion Pascaru, pomicultor: ”Este foarte greu, pentru că costurile sunt duble aproape triple tot ce înseamnă substanţe organice cu care trebuie făcute tratamente fitosanitare. Clar, o plantaţie biologică nu va produce în acelaşi ritm ca o plantaţie clasică, pentru că acolo îngrăşămintele, pesticidele, ierbicidele sunt mai ieftine.”

Citește și
agricultura
România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În timp ce în fermele avicole cu regim intensiv cresc două generații de pui, în cele ecologice se formează una singură.

5.400 de pui bio din rasa Hubbard au ieșit din dormitoarele din spatele meu la o baie de soare și o gustare cu păpădii și gălbenele. Este un soi cu creștere lentă, care ajunge la maturitate în 80 de zile, față de 40 de zile, cum sunt cei din agricultura convențională.

E nevoie de mai mult personal să tundă pajiștea și să curețe cu produse organice. În magazine, pasărea bio costă 25 de lei kilogramul, față de 20, cea hrănită cu nutrețuri.

La ouăle bio, condițiile sunt și mai stricte. Oricine intră poartă combinezon. În lipsa acestor măsuri, o bacterie adusă de un vizitator poate decima toată ferma, fiindcă folosirea antibioticelor e interzisă.

Cuibarul e lângă o pășune bogată, cu spațiu de trei ori mai mare, față de cele din baterii.

Daniela Trandafirescu, inginer zootehnist: ”La exterior au 4 metri pătrați pe cap de pasăre, iar la interior există 6 găni pe mp. Nu mai mult de 3.000 de găini pe un compartiment.”

Găinile relaxate fac 30 de ouă pe lună. Cei care speră la hrană ”curată” dau un leu 70 pe un ou bio, față de 1 leu 20, oul clasic.

Desigur, există clienți care spun că au surse mai sigure decât producătorii bio: ”Familia. Și știu ce și cum le fac. Ce pun în pământ, ce semințe, ce îngrășământ...”

Cercetătorii spun totuși să dați crezare numai celor certificați oficial.

Ioan Toncea, cercetător agricultură biologică: ”Toate produsele din lume, dacă au un certificat pe care scrie că sunt ecologice, atunci sunt ecologice! Respectă standardele.”

Spațiile de producție bio trec periodic prin testări ale apei, hranei și solului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cea mai bună mâncare iarna din punctul de vedere al probioticelor şi al prebioticelor
Cea mai bună mâncare iarna din punctul de vedere al probioticelor şi al prebioticelor

Murături în sare sau murături în oţet? Pledăm pentru prima varianta- murături în sare. Conţin cele mai multe tipuri de pro-biotice, bacterii bune, necesare sistemului imunitar uman.

România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate
România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate

Românii au început să caute mâncarea organică, însă agricultura ecologică nu ţine pasul cu cererea oamenilor.

Produsele bio care au atras numeroși oameni la o piaţă volantă din Iași. „Sunt delicioase”
Produsele bio care au atras numeroși oameni la o piaţă volantă din Iași. „Sunt delicioase”

La Iaşi, programul „Ograda din cămară” a atras o mulţime de oameni.

Produsele de Paşte, mai scumpe din cauza frigului. Preţul leuşteanului a explodat
Produsele de Paşte, mai scumpe din cauza frigului. Preţul leuşteanului a explodat

Pregătiţi-vă pentru un Paşte în care o să preţuiţi fiecare fir de leuştean şi pătrunjel. Verdeţurile româneşti sunt puţine şi scumpe anul acesta.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.