Companii petroliere din Romania, amendate cu o suma record la nivelul UE. Motivul sanctiunii
Amenda record pentru sectorul petrolier din Europa. Consiliul Concurentei a sanctionat cele mai mari 6 companii petroliere romanesti cu peste 200 milioane de euro
Cea mai mare amenda a primit-o Grupul OMV Petrom pentru ca a fost initiatorul intelegerii de a scoate una din cele mai vandute benzine de pe piata.
Impreuna cu OMV, Petrom trebuie sa plateasca peste 125 de milioane de euro, adica 3 la suta din cifra de afaceri din 2010.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nici ceilalti petrolisti nu au scapat de penalizare Rompetrol, Lukoil, Mol si AGIP au fost si ele amendate cu 3 pana la 42 de milioane de euro. 4 dintre companii au declarat deja ca vor contesta rezultatele anchetei in instanta.
De la inceputul anului carburantii s-au scumpit de 2 ori in numai 2 saptamani, iar in ultimii 3 ani preturile s-au dublat. Amenzile nu trebuie sa aduca noi cresteri de preturi spune Consiliul Concurentei.
Consiliului Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi ce cumuleaza circa 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.
Sanctiunea reprezinta un record la nivelul Uniunii Europene.
Consiliul Concurentei are acordul CE sa amendeze patru companii petroliere pentru incalcarea legii
Investigatia pe piata carburantilor a fost inceputa in 2005 si reluata in 2009, existand suspiciuni ca cele sase firme s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium.
"Romania e o economie de piata si fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice insa legea concurentei este ca firmele concurente sa schimbe informatii si sa-si armonizeze comportamentul", a precizat Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei.
Companiile au motivat decizia prin scaderea cererii pentru acest sortiment de benzina si blocarea lanţului logistic.
"Era dreptul lor sa o faca, dar individual. Pentru a nu pierde cota de piata au stabilit sa retraga impreuna sortimentul", a aratat Chiritoiu.
El nu precizat valoarea exacta a amenzilor si procentajul din cifra de afaceri pentru fiecare companie, mentionand doar ca pentru OMV Petrom amenda a fost "un pic peste 3%", pentru ca a a avut circumstante agravante, fiind initiatorul acestei intelegeri, iar la ceilalti sub 3%.
Chiritoiu a aratat ca MOL a fost prima companie care a retras sortimentul de pe piata, iar Rompetrol ultima.
Rompetrol, una din cele sase companii petroliere sanctionate, spune ca va contesta in instanta decizia autoritatii, pe care o considera nelegala si neintemeiata.
"Rompetrol Downstream, membra a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurentei de sanctionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Consideram ca, in ceea ce priveste Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigatie au fost total nejustificate si nedovedite, iar decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata", se arata intr-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.
Desi nu a participat la discutiile dintre companii, Rompetrol a fost sanctionta "pentru ca stia ce fac ceilalti si a actionat în consecinta".
Daca vor contesta in instanta decizia Consiului Concurentei, companiile sanctionate trebuie sa depuna o cautiune reprezentand 10% din valoarea amenzii.
Sursa: Mediafax
Etichete: benzina, sanctiuni, consiliul concurentei,
Dată publicare:
10-01-2012 13:56