Motorina a depasit pragul istoric de 6 lei. In 2012 ar putea costa mai mult decat benzina

Ultima actualizare: 06-11-2012 01:52

Motorina pentru care multi soferi au preferat masinile diesel bate record dupa record si a depasit pragul istoric de 6 lei. Expertii cred ca in 2012 va costa chiar mai mult decat benzina.

Si, cum o scumpire nu vine niciodata singura, aflati ca si biletele de avion vor costa mai mult.

De vina ar fi pretul petrolului, dar si o taxa de poluare, instituita de Comisia Europeana.

Soferii care conduc masini cu motoare diesel au fost surprinsi dimineata, cand si-au facut plinul: cel mai scump litru de motorina a trecut de 6 lei, in conditiile in care in luna iulie era 5,74 lei.

Iata cum a crecsut pretul motorinei in ultimele luni:
iulie 2011 - 5,74
august 2011 - 5,8
septembrie 2011 - 5,84
octombrie 2011 - 5,93
ianuarie 2012 - 6,04

Scumpirea este pusa de benzinari pe seama cresterii accizelor pentru motorina.

Iar pretul nu se va opri aici. Va urca, pentru ca cererea este foarte mare. Cu alte cuvinte, sunt mai multe masini diesel decat pe benzina.

Ironia sortii, multi soferi si-au cumparat asemenea masini pentru ca motorina costa mai putin. Dar in 2012 ea va fi regina scumpirilor, se tem analistii.

In plus, in acest an, potrivit unei directive a Comisiei Europene, rafinariile care au poluat mai mult vor trebui sa cumpere certificate de carbon, iar aceste cheltuieli se vor regasi tot in preturi.

Aceleasi certificate de carbon vor scumpi si biletele de avion. Cei care nu au decis inca scumpirea investesc in biocombustibil.

Biletele de avion vor costa mai mult din martie si cu siguranta vor scumpi si vacantele celor care si-au facut planuri pentru aceasta vara.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO