Consiliul Concurentei are acordul CE sa amendeze patru companii petroliere pentru incalcarea legii
Comisia Europeana (CE) sustine concluziile investigatiei declansate in 2005 de Consiliul Concurentei pe piata carburantilor si recomanda sanctionarea companiilor anchetate intrucat piata de profil romaneasca face parte din cea europeana.
"Evident, decizia noastra, care sustine recomandarile raportului, care recomanda sanctiuni, poate fi atacata de catre companii in instanta. Echipa noastra considera ca are dovezi ca aceste companii au incalcat legea", a declarat joi presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, in conferinta Mediafax Talks about Unfair Competition, organizata in parteneriat cu autoritatea de concurenta.
Investigatia derulata de Consiliul Concurentei pe piata comercializarii carburantilor a fost disjunsa in doua investigatii distincte. Investigatia finalizata se refera la o posibila intelegere intre companiile active pe piata comercializarii carburantilor privind retragerea de pe piata a sortimententului de bezina Eco Premium.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consiliul Concurentei a transmis companiilor investigate raportul primit de la Comisia Europeana, iar acestea vor avea 30 de zile pentru a pregati un raspuns. Institutia a precizat, intr-un comunicat, ca transmiterea raportului catre companiile investigate este doar o etapa in cadrul procedurii de investigatie si nu echivaleaza cu o decizie finala asupra cazului.
"Companiile au posibilitatea de a-si sustine punctul de vedere in cadrul unei sedinte de audiere, care va avea loc in 21 decembrie 2011. Dupa audiere, Plenul Consiliului Concurentei va delibera si va lua o decizie cu privire la existenta unei incalcari a legislatiei concurentei", se arata in comunicat.
Concurenta a finalizat o parte a investigatiei, initiata in 2005, pe piata carburantilor pentru posibile intelegeri intre companii privind stabilirea pretului de vanzare a benzinei fara plumb. Printre companiile vizate se numara OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL.
Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005, dar a fost reluata in 2009, cand a fost schimbata echipa care lucra la acest caz. "Orice investigatie a Consiliului Concurentei se finalizeaza cu un raport ce contine concluziile investigatiei. In cadrul acestui raport, echipa de investigatie face propuneri privind posibila practica anticoncurentiala, dar decizia finala este a Plenului, dupa ce audiaza toate partile implicate", a declarat Chiritoiu in comunicat.
Preturile carburantilor, marite nejustificat: suspiciuni asupra existentei unui cartel
In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.
Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.
Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica Consiliul Concurentei unei companii este amendarea cu 10% din cifra de afaceri. Orice decizie a Consiliului Concurentei poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti in 30 de zile de la comunicare, se mai arata in comunicat.
Sursa: Mediafax
Etichete: preturi, motorină, benzina, amenzi, consiliul concurentei, companii petroliere,
Dată publicare:
18-11-2011 09:13