Lista segmentelor de autostrada care apar printre prioritatile Guvernului. "Invingatorii" si "invinsii" din Bugetul pe 2015
Ca in fiecare an, cei mai multi bani de la buget se vor duce pentru pensii si salarii. La investitii s-au alocat peste 44 de miliarde de lei.
Insa pe lista prioritatilor din 2015 NU se afla autostrada Sibiu-Pitesti, ultimul segment lipsa de pe ruta Constanta-Bucuresti-Sibiu-Nadlac si nici autostrada Transilvania, ori tronsonul Comarnic-Brasov.
Pe hartie, in 2015, investitiile se ridica la aproape 45 de miliarde de lei. Insa doar 18 miliarde sunt din taxe si impozite. Diferenta ar trebui sa vina din fonduri europene, in conditiile in care anul acesta guvernul n-a atras nici jumatate din ce si-a propus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prioritatile pentru 2015 sunt tronsoanele Timisoara-Lugoj, Sebes-Turda , Lugoj-Deva si Nadlac-Arad, plus centurile Brasovului, Bucurestiului si Constantei. Intre prioritatile guvernului pe 2015 figureaza si tronsonul Orastie-Sibiu, desi acesta a fost deja dat in folosinta inca din noiembrie, inainte de turul 2 al alegerilor.
"Investitiile publice sa fie reluate si cred ca referinta pe care ar trebui sa o avem ar fi anul 2013, nicidecum anul 2014 in care acestea au cunoscut o scadere importanta. A fost o scaderea de aproximativ 15-20 la suta care este o scadere mare", comenteaza Radu Craciun, economist.
La nivelul bugetului general consolidat cei mai multi bani vor ajunge la pensii si in salariile bugetarilor, apoi pe investii si in fine pe bunuri si servicii.
"In continuare se duce o politica usor stranie in care tichetele de vacanta, tichetele de masa ca instrumente de ajutorare a salariatilor care au venituri salriale mici sunt interzise prin actul normativ", atrage atentia si Bogdan Hossu.
Guvernul nu va da prime, tichete de masa sau bani pentru orele suplimentare nici in 2015. In plus pentru a face economi, va scoate mierea din gradinite si scoli, supliment nutrivit prevazut pana acum prin lege.
De la 1 ianuarie pensiile vor creste cu 5%, iar salariul minim cu 75 de lei. In plus anul viitor lefurile profesorilor vor creste de doua ori cu cate 5%, iar ale medicilor cu 100 de lei.
Guvernul promite ca va mentine cota unica si TVA-ul la acelasi nivel. In schimb nu renunta nici in 2015 la acciza suplimentara de 7 eurocenti care a scumpit carburantii. In plus accizele obisnuite pentru tutun si alcool ar fi trebuit sa scada insa executivul a hotarat sa le mentina la nivelul ridicat de anul acesta.
Bugetul pe anul viitor ia in calcul o crestere economica de 2,5%, o inflatie de 2,2%, un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro.
Cele mai castigate domenii sunt transporturile, cu o crestere de 15 la suta si un buget de aproape 23 de miliarde de lei, educatia care va avea aproape 2 miliarde de lei in plus, si sanatatea care primeste suplimentar un miliard.
Ministerul de Externe pierde 110 milioane din cele 790 de anul acesta, Administratia Prezidentiala pierde 1 milion din 23, iar Camera Deputatilor tot un milion, dar din 242 de milioane anul acesta.