Noutatile lunii septembrie: 10 lei economisiti lunar la paine, evaziune mai mica, alcool mai scump

paine

De la 1 septembrie 2013 intra in vigoare modificarile de preturi anuntate deja de autoritatile din Romania. Astfel, prima zi de toamna aduce cu ea preturi si cu 20% mai mici la produsele de panificatie.

Pentru o familie obisnuita economiile ar putea fi de 10 de lei pe luna. Rostul scaderii taxei pe valoarea adaugata este insa reducerea evaziunii fiscale. Sa nu uitam insa de lantul de scumpiri declansat de aceasta masura: bijuteriile, alcoolul, produsele de lux costa mai mult din acest moment.

Un leu si 66 de bani. Atat costa franzela de 500 de grame din faina alba de duminica, in marile magazine. Unele dintre ele au ales sa practice o reducere chiar mai mare decat cea de TVA. In acest moment economia pe care o faceti nu este foarte mare pentru bugetul familiei pentru ca puteti sa va cumparati o chifla de 33 de bani, din diferenta de pret.

La un calcul teoretic, banii economisiti in cazul unei familii care cumpara o paine pe zi inseamna 10 lei in plus pe luna, echivalentul a 6 paini. Insa guvernantii spera ca in acest fel sa reduca si evaziunea fiscala, estimata la 60% din piata, potrivit Ministerului Agriculturii.

TVA-ul de 9% va fi calculat de azi inainte si pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, iar brutarii vor plati aceasta taxa la stat si pentru faina, dar si pentru cereale.

Citește și
Benzinarie
Analisti: Pretul benzinei ar putea creste in Romania, ca efect secundar al conflictului din Siria

Reversul acestor ieftiniri se va vedea pentru inceput in cresterea accizelor la bauturi spirtoase, ce duce automat la scumpiri intre 25 si 40%. Reprezentantii patronatelor din industria alcoolului estimeaza si o inflamare a evaziunii fiscale pe acest segment. Asta inseamna incasari mai mici la buget.

Piata bijuteriilor din aur si a ceasurilor de lux din Romania, estimata la 230 milioane de euro, va fi si ea afectata. Bijuteriile din metal galben nu sunt insa taxate dupa regulile europene, iar accizarea sporita ne-ar putea atrage o amenda din partea Bruxellesului. Deja, avem o atentionare.

Conform calculelor ANAF, statul ar trebui sa castige din acest amestec de taxe, 172 de milioane de lei pana la finalul anului. Insa pierderile vor fi mult mai mari pe termen mediu si lung, din cauza evaziunii, sustin specialistii.

TVA redus la paine, de la 24% la 9%

Taxa pe valoarea adaugata este redusa la paine incepand de astazi, lucru care ar putea sa ii afecteze insa pe comerciant.

Astfel, peste 75.000 de unitati nu vor mai avea voie sa vanda paine, daca nu vor respecta o serie de conditii de igiena si daca nu vor avea case de marcat. In plus, se vor inaspri si controalele.

Guvernul are mai putin de un an la dispozitie pentru a demonstra Fondului monetar International ca proiectul pilot de reducere a TVA la paine a avut efectul scontat. Drept urmare Ministerul Agriculturii, Autoritatea Sanitar-Veterinara si protectia Consumatorului lucreaza la un proiect care suna cam asa:

Painea nu se va putea vinde decat in locuri speciale amenajate in interiorul magazinelor. Spatiul dedicat "raionului de panificatie" asa cum este el numit in proiectul de lege, va avea o suprafata diferita in functie de dimensiunile magazinului. Cel mai mic va avea in jur de 1,2 metri, iar cel mai mare poate ajunge si la 10 metri. Vanzatorii vor folosi manusa de fiecare data cand vor lua un produs de la raft pentru a-l oferi clientilor, iar pentru a incasa banii vor fi obligati sa aiba o casa de marcat dedicata exclusiv produselor de panificatie.

Autoritatile vor sa evite astfel ca painea sa mai fie vanduta in locuri insalubre, alaturi de confectii si detergenti, dar si sa ii oblige pe comercianti sa cotizeze la buget. 

Din cele aproximativ 150.000 de unitati care comercializeaza paine, mai mult de jumatate nu indeplinesc aceste conditii.

"In primul rand are de castigat consumatorul. De exemplu in mediu rural. Cel care reuseste sa aiba un raion specializat de vanzare a painii va avea de castigat pentru ca el va vinde mai multa paine si de la mai multi furnizori, si atunci si consumatorii sunt multumiti si el este multumit din punct de vedere al mediului de afaceri.", spune Aurel Popescu, presedinte ROMPAN.

Pana atunci insa, ar fi bine sa fie puse in practica normele deja existente, spun analistii financiari.

"Romania nu are nevoie de noi legi si noi norme. Romania are nevoie de o pauza in legiferare si de aplicare.", spune Sorin Pislaru, redactor-sef ZF.

Masurile ar putea fi introduse odata cu reducerea TVA la paine. Comerciantii vor avea insa timp pana la 1 ianuarie 2014 pentru a se alinia standardelor.

Biletele CFR, mai scumpe cu pana la 10%

Preturile biletelor de tren vor creste diferentiat de astazi, cu pana la 10%, masura tinand cont de evolutia inflatiei si majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Calatori, cu combustibili, energie sau piese.

Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), cresterea va fi operata prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorari cu valori cuprinse intre 10 bani si 50 bani, in vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de pana la 10%.

In cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, pretul unui bilet pe ruta Bucuresti - Ploiesti (60 km), Timisoara - Arad (57 km) si Satu Mare - Baia Mare (60 km) va creste de la 7,3 lei la 7,5 lei, in vreme ce pe traseele Galati - Braila (31 km) sau Bacau - Roman (44 km), tarifele vor urca de la 5,2 la 5,5 lei, respectiv de la 6,8 lei la 7 lei.

La trenurile InterRegio, pretul platit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucuresti – Brasov (166 km) si Bucuresti - Constanta (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei.

Pentru un drum de la Bucuresti la Craiova (209 km), tariful va urca de la 58,2 lei la 62 lei, iar in cazul unei calatorii Bucuresti - Iasi (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei in prezent, potrivit informatiilor furnizate agentiei MEDIAFAX de CFR Calatori.

De la Bucuresti la Cluj Napoca (497 km), pretul unui bilet la clasa a II-a intr-un tren InterRegio va creste de la 85,7 lei la 94,5 lei, iar de la Bucuresti la Timisoara (533 km) un calator va plati 105 lei in aceleasi conditii, de la 95,1 lei in prezent.

Tot la clasa a II-a, tariful InterRegio pentru o calatorie de la Brasov la Sibiu (149 km) va urca de la 42,7 lei la 46 lei, iar un drum Iasi - Suceava (137 km) va costa 41 lei, fata de 38,1 lei in prezent.

Preturile in cazul trenurilor InterRegio mentionate anterior includ si tariful de rezervare loc (3,3 lei in prezent, respectiv 4 lei dupa majorare).

Facilitatile de calatorie acordate in prezent se vor aplica si dupa majorare, precizeaza compania.

Datele furnizate de CFR au la baza un proiect de ordin al Ministrului Transporturilor pentru cresterea tarifelor pentru tranportul feroviar public de calatori, publicat pe site-ul institutiei.

Proiectul, aflat in dezbatere publica pana luni, 19 august, ar urma sa fie semnat de catre premierul Victor Ponta, care ocupa si functia de ministru interimar al Transporturilor.

"La schimbarea mersului de tren 2011-2012, in decembrie 2011 la introducerea noilor ranguri de tren, tarifele la tren Regio (fostul tren personal) au fost mentinute, iar pentru trenurile IR a fost calculat un tarif mediu intre tariful de tren accelerat si cel de tren rapid, dupa o metodologie si principii aprobate de CA. (...) Ultima majorare de tarife din data de 14 august 2011 s-a reflectat in incasarile anului 2012 cu un procent de crestere de 6%", se arata in referatul de aprobare.

Autorii documentului noteaza ca inflatia din perioada august 2011- iunie 2013 a fost de 8,3%. "Tinta de majorare maxima este de 10%, exceptand tarifele pentru trenurile Regio care incepand cu zona de 400 km au fost apropiate de tarifele la IR.

Consideram ca pana la data majorarii indicele inflatiei pentru perioada august 2011- august 2013 va ajunge la aceasta valoare tinand cont de cresterea preturilor la materii prime, combustibili si energie", se spune in referat. In document se precizeaza ca la trenurile Regio peste zona de 500 km s-au adaugat sume fixe de 20 lei/zona km la clasa I si 12 lei/zona km la clasa a II-a, deoarece peste aceasta distanta nu exista trenuri directe, iar tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte si facilitati.

Totodata, noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, in plus sau minus, matematic, pentru usurinta acordarii restului, iar la trenurile IR tariful de rezervare a tichetului creste de la 3,3 lei la 4 lei. Modificarile prevazute in proiectul de ordin vizeaza tarifele pentru trenurile Regio si IR, preturile pentru biletele Intercity (IC) nefiind reglementate, decizia in cazul celor din urma apartinand exclusiv companiei.

Cresterea accizelor la articolele de lux

Alcoolul, bijuteriile, blanurile naturale, dar si iahturile si masinile foarte puternice se scumpesc incepand de astazi, 1 septembrie, cand intra in vigoare noile accize.

Acestea se vor aplica produselor pe care autoritatile le considera de lux. Comerciantii spun insa ca singurul efect va fi acela ca romanii care si le permit vor prefera sa le cumpere mai ieftin, din strainatate.

La bauturile alcoolice acciza va creste cu o treime, de la 750 la 1000 de euro pe suta de litri de alcool. Producatorii sustin ca evaziunea fiscala va creste si ea de la 70 la 90 la suta, iar fabricile legale risca sa se inchida.

"Este cea mai mare crestere de accize din istoria Romaniei dupa Revolutie. Vor fi cresteri intre 30 si 40 la suta la bauturile mai tari adica whisky, vodca, gin. Produsele vor deveni atat de scumpe pe raft incat practic nu la va cumpara nimeni. Vor bea tuica, pufoaica, ce vor mai bea, si mai avem un pas si bem parfum pe strada ca rusii. Noi estimam cam dupa Revelion ca vom inchide" a spus Romulus Dascalu, patronatul Garant.

In afara de alcool care se scumpeste, guvernul a decis sa introduca accize si pentru anumite produse pe care le considera de lux. Printre ele aurul, cu o acciza de 2 euro pe gramul de 18 karate.

"Orice fetita cand se naste primeste cercei de copii care nu depasesc mai mult de jumatate de gram, 80 de puncte, care in nici un caz nu se pot considera un mare lux, dupa care un lantisor finut, un medalion, un inelus, 3 grame toate la un loc nu insumeaza", crede si Simona Balan, bijutier.

Bijutierii spun ca produsele cu adevarat de lux se vor taxa la fel ca cele obisnuite. Si asta pentru ca pietrele pretioase nu se accizeaza si astfel un inel cu diamant se va taxa la fel ca unul fara pietre.

"Acciza este egala: 6 euro la acesta, care nu contine piatra, si 6 euro acesta. Numai ca valoarea lor de piata la acesta este pana in 600 de lei iar acesta este in jur de 10.000 de euro."

Pe lista noilor accize figureaza si blanurile naturale. In functie de pret, acciza pleaca de la 50 de euro, la cele mai ieftine si ajunge la 1200 de euro pentru cele mai scumpe. Vestea buna este ca produsele aflate deja in magazine se vor vinde fara accize pana la epuizarea stocului.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Efectul tensiunilor din Siria asupra Romaniei: carburantii s-au scumpit, leul s-a depreciat
Efectul tensiunilor din Siria asupra Romaniei: carburantii s-au scumpit, leul s-a depreciat

Interventia militara din Siria ar avea repercursiuni peste tot, inclusiv in Romania. Cotatiile internationale ale petrolului au inceput sa creasca pentru ca investitorii se tem de un nou razboi in Orientul Mijlociu.

Analisti: Pretul benzinei ar putea creste in Romania, ca efect secundar al conflictului din Siria
Analisti: Pretul benzinei ar putea creste in Romania, ca efect secundar al conflictului din Siria

Cresterea puternica a preturilor petrolului in ultimele 2 zile, declansata de o posibila interventie militara in Siria a unei coalitii conduse de SUA, ar putea conduce la majorarea preturilor carburantilor in Romania.

Biletele de tren se vor scumpi cu pana la 10%, de la 1 septembrie. Lista noilor preturi
Biletele de tren se vor scumpi cu pana la 10%, de la 1 septembrie. Lista noilor preturi

Preturile biletelor de tren vor creste diferentiat de la 1 septembrie, cu pana la 10%, masura tinand cont de evolutia inflatiei si majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Calatori, cu combustibili, energie sau piese.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.