Jose Manuel Barroso: Unele guverne europene "nu inteleg deplin" amploarea actualei crize

14-06-2012 17:21


Jose Manuel Barroso

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pregatesc un proiect in vederea unor noi reforme politice ale Uniunii Europene care va fi prezentat cu ocazia summitului UE de la sfarsitul lunii iunie.

Potrivit EUObserver, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy, Mario Draghi, presedintele BCE, si Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup, lucreaza la un proiect menit sa rezolve actuala criza institutionala europeana.

Proiectul are caracter politic mai degraba decat juridic.

"Indemn Consiliul European sa adopte angajamente concrete in sensul unei ample uniuni economice si monetare si sa treaca la un proces care sa prezinte pasii in aceasta directie", declara Barroso, miercuri, in Parlamentul European.

Tot miercuri, Jose Manuel Barroso avertiza ca Uniunea Europeana se confrunta cu probleme sistemice si cu o "urgenta sociala", notand ca unele guverne europene "nu inteleg deplin" amploarea actualei crize. Jose Manuel Barroso afirma ca solutia este intensificarea procesului integrarii, o abordare propusa deja de Germania.

"Ne aflam intr-un moment decisiv pentru integrarea europeana", a subliniat Barroso. "Chiar daca guvernele adopta masuri adecvate pentru reforma, aceste masuri risca sa fie anulate de anumite evenimente. Trebuie sa recunoastem ca avem o problema sistemica. Avem nevoie de o viziune si de o directie concreta. Nu sunt convins ca aceasta urgenta este inteleasa deplin de toate capitalele...", a explicat Barroso in Parlamentul European.

In Italia, premierul Mario Monti a declarat ca este "relaxat" in legatura perspectivele de relansare ale tarii sale, afirmand ca Roma nu are nevoie de asistenta financiara europeana.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO