Leul se va deprecia faţă de euro anul viitor. Moneda europeană va ajunge la 5,05 lei

Leu - Euro
Shutterstock

Moneda naţională se va deprecia anul viitor în raport cu euro, iar cursul de schimb va ajunge la 5,05 lei/euro în următoarele 12 luni, se arată într-un studiu realizat de o companie fintech.

În studiul care evaluează piaţa valutară pentru 2023, iBanFirst oferă o prezentare generală macroeconomică pentru următorul an şi impactul potenţial pe care evoluţia principalelor valute l-ar putea avea asupra companiilor româneşti care derulează plăţi internaţionale şi care ar trebui să adopte o politică de protejare în faţa riscului valutar.

Experţii companiei susţin că ne aflăm într-o situaţie fără precedent, rareori fiind prognozată o recesiune cu atât de mult timp în avans. Mai multe economii se află în pragul colapsului: ţările care fac parte din zona euro, Marea Britanie, precum şi ţările a căror bulă imobiliară a continuat să crească în ultimii ani, cum ar fi Canada şi Australia. Pe de altă parte, Statele Unite ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creşterea economică a SUA, nu se va clătina în perioada următoare. Scăderea momentană a preţurilor reflectă o ajustare a pieţei, dar nu un colaps al acesteia, potrivit Agerpres.

China nu va reprezenta un motor de dezvoltare în cursul anului următor. Conform previziunilor companiei, este de aşteptat ca rata de creştere a Chinei să încetinească semnificativ în 2023, la aproximativ 3%. Obiectivul Guvernului chinez este să ajusteze economia, care în prezent este penalizată de strategia zero-Covid şi de greutatea cu care se desfăşoară restructurarea pieţei imobiliare, începută în septembrie 2021. Investitorii anticipează o pierdere totală de 130 de miliarde de dolari generată de incapacitatea de plată a dezvoltatorilor chinezi.

Pentru piaţa valutară, perspectiva intrării în recesiune înseamnă o reîntoarce la condiţiile de volatilitate, precum şi o depreciere a dolarului american. În opinia experţilor iBanFirst, dolarul american este supraevaluat faţă de majoritatea monedelor. De exemplu, acesta este supraapreciat cu aproximativ 28% faţă de euro, dacă ne raportăm la cursul de schimb real.

Deşi unii analişti vorbesc despre posibilitatea unei noi intervenţii coordonate pe piaţa valutară din partea principalelor ţări dezvoltate, cum a fost în cazul acordului Plaza din 1985, acest lucru rămâne la nivel ipotetic pe termen scurt. "Suntem încă departe de nivelurile supraevaluate de atunci, prin urmare este mai probabil să asistăm la intervenţii individuale ale băncilor centrale, pentru a limita deprecierea monedelor lor naţionale", subliniază sursa citată.

Conform previziunilor companiei de profil, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendinţă de creştere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0,90 dolari/euro în primul trimestru, la 1,05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1,08 dolari/euro.

"În cursul anului viitor, companiile internaţionale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-şi menţine competitivitatea pe pieţele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuaţiile pieţei, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu şi lung şi să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor. Echipa noastră de specialişti forex vine în întâmpinarea companiilor de import - export cu know-how-ul necesar şi cu instrumente de hedging personalizate pentru a le sprijini să depăşească provocările cu care s-ar putea confrunta în operarea tranzacţiilor transfrontaliere", a afirmat Alin Latu, country manager iBanFirst România.

Totodată, predicţiile pentru anul următor legate de evoluţia leului sunt uşor pesimiste. Cursul valutar pentru anul 2023 va fi influenţat de câţiva factori majori, principalul factor fiind nivelul inflaţiei.

"Pe măsură ce vom observa o reducere a inflaţiei, leul va slăbi în raport cu moneda europeană. Considerăm aprecierea recentă a leului ca fiind una tranzitorie, direct influenţată de intrările investitorilor străini în titluri de stat, denominate în lei, dar şi de managementul riguros al lichidităţii practicat de către Banca Naţională a României", a mai declarat Alin Latu.

iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale în următorul an în raport cu euro. Astfel, cursul mediu anticipat pentru orizontul de 6 luni este de 4,95 - 4,98 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni acesta este de 5,03 - 5,05 lei pentru un euro.

Fondată în 2013, cu sediul central în Belgia, iBanFirst este reglementată ca instituţie de plată, deservind peste 4.000 de clienţi din întreaga Europă. Membră a reţelei globale SWIFT de comunicare interbancară şi certificată SEPA, iBanFirst deţine acreditări AISP şi PISP în cadrul PSD2.

Citește și...
ANPC lansează o adresă de mail dedicată celor care vor să semnaleze nereguli referitoare la contractele de creditare
ANPC lansează o adresă de mail dedicată celor care vor să semnaleze nereguli referitoare la contractele de creditare

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) lansează o adresă specială de e-mail, pentru a veni în sprijinul consumatorilor care identifică elemente menite să le afecteze direct interesele în timpul derulării unui credit bancar contractat. &

CEC, bancă de stat, acuză ANPC: ”Vinovatul se pare că era deja cunoscut înainte de finalizarea investigaţiei”
CEC, bancă de stat, acuză ANPC: ”Vinovatul se pare că era deja cunoscut înainte de finalizarea investigaţiei”

Controlul ANPC pare făcut pe repede înainte, iar vinovatul se pare că era deja cunoscut înainte de finalizarea investigaţiei, se arată într-un comunicat de presă al CEC Bank, referitor la sancţiunile dispuse de ANPC.

 

Guvernul a făcut rost de 3,7 miliarde de lei. Pe datorie. Cât ne costă, în dobânzi, datoria guvernamentală pe zi, zi de zi
Guvernul a făcut rost de 3,7 miliarde de lei. Pe datorie. Cât ne costă, în dobânzi, datoria guvernamentală pe zi, zi de zi

Ministerul Finanțelor a apelat la bănci pentru un împrumut destul de mare, de 3,7 miliarde de lei, cu maturitatea în 2038, la o dobândă de 7,49% pe an. 

Recomandări
Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat
Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat

Cu profesorii de 5 zile în grevă generală și cu școlile închise, ministerul Educației a anunțat că va fi respectat calendarul examenului de bacalaureat.  

VIDEO-ul care arată că Ucraina va lansa marea ofensivă împotriva Rusiei: ”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce e al nostru”
VIDEO-ul care arată că Ucraina va lansa marea ofensivă împotriva Rusiei: ”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce e al nostru”

”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a scris pe Telegram comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.  

Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România

Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare.