Locuințele care garantează facturi mici, la mare căutare. Tot mai multe bănci oferă programe de creditare speciale pentru ele
De la un moft, locuințele sustenabile au devenit o opțiune luată în calcul de tot mai mulți români. Sunt acele clădiri construite din materiale prietenoase cu mediul, care au o amprentă cât mai scăzută de carbon.
Totodată, acest tip de case sunt bine izolate și ventilate și își generează mare parte din curent. Așa că, vin cu facturi mici la întreținere. Sunt căutate și locuințele spațioase, chiar dacă sunt mai departe de centrul orașului.
Un bărbat caută de luni bune un apartament. Și-a încercat norocul și la un târg imobiliar organizat în Capitală, iar cerințele pentru viitoarea locuință sunt clare.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Bărbat: „Să fie spațios, luminos... de prețuri, vom vedea ce se oferă. Ne interesează partea de eficiență energetică, sigur că da. Ne interesează rezistența la seism pe care o are clădirea respectivă.”
De altfel, potrivit organizatorilor, clienții știu exact de vor, iar negocierile sunt strânse, mai ales că prețurile nu sunt deloc mici.
Cristina Bercea, PR manager al unui târg imobiliar: „Pentru acestă categorie de clienți contează foarte mult prețul și nu contează neapărat dacă este o locuință nouă sau veche. Există în continuare un segment de clienți care preferă locuințele cu suprafețe utile mai mari, chiar dacă sunt mai departe de centrul orașului.”
Sunt tot mai cerute și locuințele construite în acord cu principiile ecologiei. Astfel de locuințe „verzi” vin și cu facturi mici la întreținere. Într-un complex, de pildă, prețurile pornesc de la 96.000 de euro pentru un apartament cu două camere.
Ionuț Chitea, managerul de vânzări al unui complex rezidențial: „Locuințele sustenabile înseamnă locuințe prietenoase cu mediul înconjurător, pornind inclusiv de la materialele folosite. Betonul cu conținutul scăzut de dioxid de carbon și ajungându-se până în faza finală la vopselurile cu conținut foarte redus de materiale nocive. Toate apartamentele noastre au orientare spre zona luminoasă și în același timp folosim materiale care izolează foarte bine, fațade ventilate.”
Potrivit firmelor de profil, peste 16.000 de imobile, cu o valoare de peste 3 miliarde de euro, au certificare verde. Pentru astfel de locuințe, dar și pentru cele construite după 2000, care au performanță energetică A, există programe de creditare speciale, oferite de tot mai multe bănci.
Eduard Babotă, consultant financiar: „Este o cerere destul de ridicată. Sunt niște credite cu dobânzi mult mai mici față de cele strandard. Pot ajunge să fie diferențe de 1% între oferta standard și cea pe credit verde.”
Pe de altă parte, inflația tot mai mare îi împinge pe românii care aveau ecoonomii în bănci să își scoată banii din conturi și să îi investească, în bună parte în domeniul imobiliar.
Alexandru Mihai, managerul unei companii imobiliare: „Au valori mari în conturi și ele, ușor, ușor, cu cât stau mai mult acolo, sunt mâncate de inflație. Astăzi poți să cumperi o proprietate cu TVA de 5% până în valoare de 700.000 de lei. De la 1 ianuarie, vor fi mai aspre și înăuntrul pragului și pragul se diminuează pentru 5% la 600.000 de lei.”
Totuși, potrivit Agenției Naționale de Cadastru, în septembrie s-au vândut cu aproape 2.500 de locuințe mai puțin față de aceeași lună a anului trecut.