Leul s-a depreciat semnificativ. Euro ajunge la 4,55 lei pe piata valutara, cel mai ridicat nivel din 2013

×
Codul embed a fost copiat

Leul a pierdut miercuri peste 1% din valoare pe piata valutara, ajungand la cotatii apropiate de 4,55 lei/euro, nemaiatinse din iunie 2013.

In jurul orei 15.00, euro era cotat cu 4,5470 lei, nivel neatins din iunie 2013, si se afla pe o tendinta de depreciere. Comparativ cu nivelul de inchidere de marti, moneda nationala a pierdut miercuri 1% din valoare.

 La ora 13.00, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,5240 lei/euro, in crestere cu 0,45% fata de nivelul din sedinta precedenta si nivel maxim din 30 decembrie 2016. Marti, BNR a afisat un curs de 4,5038 lei/euro.

Investitorii sunt ingrijorati de protestele generate de OUG aprobata marti de Guvern, spun analistii.

"Moneda locala s-a depreciat de la primele tranzactii, afectata de protestele de strada impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului care a redus pedepsele pentru mai multe fapte de coruptie", arata un raport al Credit Europe Bank, citat de News.ro.

Citește și
ctp
CTP, pentru Stirile Pro TV: "Daca gestul Guvernului e inghitit de populatie, dupa el nu mai urmeaza decat dictatura"
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2072 lei la 4,1935 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a urcat de la 4,2267 lei la 4,2350 lei.

 

Moneda nationala si-a inceput deprecierea inca de dimineata cand, pe piata interbancara, cursul era de 4,5241 lei/euro la vanzare si de 4,5292 lei/euro la cumparare.

Si indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat miercuri pana la 0,85% pe an, nivel maxim din 4 ianuarie, de la 0,82% in sedinta precedenta, arata datele Bancii Nationale a Romaniei citate de News.ro. Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele variabile in lei.

Robor la 3 luni a fost cotat miercuri la 0,85% pe an, de la nivelul de 0,82% inregistrat in precedenta sedinta. In ultimul an, Robor la 3 luni a atins un nivel maxim, de 0,9%, la finalul lunii decembrie, pentru ca ulterior sa scada, treptat, pana la 0,8%.

Robor la 6 luni a crescut de la 1,02% pe an pana la 1,04%. Cresterea dobanzilor poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat din ultima perioada. 

Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie, chiar daca majorarea s-a oprit, o perioada, in jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

 Mai multe detalii pe www.incont.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Ce schimbari aduce OUG de modificare a Codurilor penale. Raspunsul preferat al ministrului Justitiei:
Ce schimbari aduce OUG de modificare a Codurilor penale. Raspunsul preferat al ministrului Justitiei: "Alta intrebare"

Ordonanta de urgenta ce aduce modificari codului penal, adoptata marti seara tarziu in unanimitate de membrii Guvernului si publicata deja in Monitorul Oficial prevede ca nu pot fi trasi la raspundere pentru abuz in serviciu cei care emit acte normative.

CTP, pentru Stirile Pro TV:
CTP, pentru Stirile Pro TV: "Daca gestul Guvernului e inghitit de populatie, dupa el nu mai urmeaza decat dictatura"

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat dur adoptarea ordonantelor de gratiere si modificare a Codului Penal.

Ce scrie presa straina despre cele mai mari proteste din Romania de dupa Revolutie.
Ce scrie presa straina despre cele mai mari proteste din Romania de dupa Revolutie. "Tara cere: fara gratiere"

Zeci de mii de romani au protestat duminica la Bucuresti si in alte orase ale tarii impotriva planurilor guvernului de a gratia si dezincrimina unele pedepse prin ordonante de urgenta, transmit Reuters, EFE si AFP.

Recomandări
Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China
Ministerul Apărării britanic, lovit de un atac cibernetic de amploare. Se prespune că în spatele atacului ar fi China

Statul chinez a piratat Ministerul Apărării din Marea Britanie, iar parlamentarii vor fi informați despre o încălcare masivă a datelor care implică instituția, vizând personalul de serviciu, a relatat, luni, Sky News.

Vladimir Putin își începe oficial cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei. Promisiunea făcută la Kremlin | VIDEO
Vladimir Putin își începe oficial cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei. Promisiunea făcută la Kremlin | VIDEO

Vladimir Putin a preluat, marţi, funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară, iar ceremonia solemnă a avut loc la Kremlin.

Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați
Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați

Am intrat în luna fenomenelor meteo extreme, spun specialiștii. În Prahova, Vâlcea și Mehedinți, furtunile iscate din senin i-au înspăimântat pe oameni și au provocat stricăciuni mari.