Legea conversiei va fi supusa marti votului final in Parlament. Clientii asteapta sa-si injumatateasca ratele
Odiseea legii conversiei se apropie de final in Parlament.
Deputatii din comisiile de buget finante, si juridica, au votat eliminarea unei conditii pe care tot ei o aprobasera saptamana trecuta: plafonul de credit, de 250.000 de franci elvetieni, pana la care, sa poata face conversia.
Ultimul hop pentru clientii care asteapta sa-si injumatateasca ratele este marti, in plenul Camerei Deputatilor.
Ciprian Nica, deputat PSD: "Eliminam plafonul"
Daniel Zamfir, deputat PNL: "Va propun un termen mai redus de intrare in vigoare."
Ciprian Nica, deputat PSD: "Amendament respins"
Legea conversiei a fost reintoarsa din plen la comisii pentru ca liderii politici de la toate partidele au convenit sa voteze in final o lege fara plafon sau alte criterii.
Dupa zeci de amanari care au durat luni de zile legea va fi votata marti in forma finala.
De textul legii vor beneficia si clientii bancilor care au renegociat deja contractele si-au tranformat creditele in lei.
Reporter: "Credeti ca o va retrimite sau o va promulga?"
Liviu Dragnea: "Cred ca nu o va retrimite inapoi"
Ca sa ajunga pe masa presedintelui la promulgare, legea va fi supusa maine votului final si ar trebui sa fie adoptata pentru ca reprezentantii tuturor partidelor au anuntat ca o sustin.
De ce o lege doar pentru creditele in franci elvetieni, nu si pentru cele in dolari sau euro? Iata argumentele initiatorilor amendamentului de conversie la cursul istoric:
Intr-o rezolutie adoptata in urma cu un an, Parlamentul European constata ca bancile care au acordat imprumuturi de tipul celor in franci elvetieni de fapt au vandut, in mod inselator, instrumente financiare riscante fara sa ii informeze pe clienti in mod corespunzator cu privire la amploarea riscurilor si a implicatiilor reale.
Prin aceeasi rezolutie, Parlamentul European invita bancile din intreaga Uniune Europeana sa puna capat practicilor abuzive la adresa clientilor in ceea ce priveste produsele financiare sofisticate, cum sant creditele in CHF.
In Franta, cea mai mare banca, BNP Paribas, este cercetata penal si a fost pusa sub acuzare pentru practici comerciale inselatoare dupa ce a acordat credite in franci elvetieni.
Intre timp, in Romania, in lipsa unei legislatii reparatorii, instantele de judecata au pronuntat mai mult de 160 de hotarari de inghetare a cursului de schimb leu-franc elvetian la valoarea de la data acordarii imprumutului.
Sursa: Pro TV
Etichete: deputati, Parlament, franci elvetieni, Legea Conversiei,
Dată publicare:
17-10-2016 18:48