Legea care va proteja si mai mult clientii de riscurile creditelor ipotecare. Ce presupune directiva 17 a Uniunii Europene

Ultimul update: Luni 28 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Vineri 25 Martie 2016 19:52
Categorie: Financiar

Pentru a evita amenzi de peste doua milioane de euro din partea Comisiei Europene, autoritatile au pregatit o Ordonanta de Urgenta care sa puna in acord legile noastre cu Directiva 17 a Uniunii Europene.

Este vorba despre directiva creditelor ipotecare, care obliga bancherii sa informeze clientii mai bine si chiar sa ii avertizeze in scris de riscurile pe care si le asuma, mai ales in cazul creditelor in valuta.

Directiva 17 ar fi trebuit sa fie transpusa intr-o lege emisa de Parlament pana pe 21 martie, termen deja depasit. Asa ca acum ANPC a pregatit o Ordonanta de Urgenta.

Marius Coltuc, avocat: "Daca intra in forma prezentata, este un lucru foarte bun pentru consumatori. Banca nu mai are voie sa iti refuze negocierea, ceea ce se intampla acum in practica."

Atunci cand un client solicita un imprumut, bancile vor fi obligate sa ii dea Fisa Europeana de Informatii Standardizate care contine toate datele despre credit si ii vor lasa o perioada de 15 zile in care sa poata compara ofertele mai multor banci, inainte de a decide pe care o accepta.

Cine sunt romanii care NU vor beneficia de legea "Darii in plata". Deputatul Zamfir: "Nu va afecta programul Prima Casa"

Fisa contine avertismente clare in cazul creditelor in valuta. De exemplu, pentru un imprumut in euro, fisa spune cu cat creste valorea in lei in cazul in care leul se depreciaza cu 20 la suta fata de euro.

Tot acolo se spune ca daca deprecierea depaseste un anumit nivel, clientul poate renegocia imprumutul sau poate cere conversia lui. Totusi, unii cred ca Fisa este prea stufoasa.

Anca Bidian, director: "Lipsa informatiilor este la fel de nociva ca si inflatia de informatii atunci cand luam o decizie."

Ordonanta le va permite clientilor ajunsi la executare silita sa incerce sa vanda ei insisi imobilul ipotecat si sa obtina un pret mai bun decat banca. Iar pe perioada excutarii silite, banca nu mai poate incasa dobanzi. Proiectul nu interfereaza insa cu Legea darii in plata.

Marius Coltuc, avocat: "A incurca lucrurile pe darea in plata cu acest proiect ANPC este total diferit si gresit. Nu exista a se bate cap in cap cu Legea darii in plata care si ea se vrea pentru a proteja consumatorii."

Ordonata de Urgenta ar putea fi aprobata de guvern in cel mult doua saptamani.

Dreptunghiul rosu/galben/verde. Avertismentul de pe eticheta care i-ar ajuta pe romani sa identifice mancarea nesanatoasa

Dreptunghiul rosu/galben/verde. Avertismentul de pe eticheta care i-ar ajuta pe romani sa identifice mancarea nesanatoasa

litoral

Cea mai mare criză de personal pe litoral în 28 de ani. Salariul cerut în 2018 de cameriste

Tăriceanu, despre Pilonul 2 de pensii: Cine vrea să treacă la Pilonul 1 să anunțe în scris

Orașul din România care a ajuns la un milion de angajați și caută în continuare forță de muncă

Prețurile la electricitate ar trebui să scadă. Cum și-au păcălit furnizorii de energie clienții

România a folosit mai puţin de 5% din banii oferiţi de UE. Reacţia Guvernului

Primarul cu cel mai mare salariu din România. Câștigă mai mult decât Klaus Iohannis

mesaj frauda

Voucher de 500 $ de la Carrefour sau Lidl. Frauda din spatele acestui mesaj pe WhatsApp

Iohannis: "PSD are un hobby din a schimba tot ce funcţionează". Ce spune despre pilonul II

Paradox economic. Țara din UE care are prea mulți bani și pierde masiv din această cauză

Scandalul pensiilor continuă. Planul anunțat de Eugen Teodorovici pentru Pilonul 2

FMI a revizuit în creștere, la 5,1%, estimarea privind evoluția economică a României în 2018

Românii nu vor avea limitări la numărul de mașini second-hand cumpărate