Legea care ne permite să scoatem bani cu cardul de la magazin a intrat în vigoare, dar nu este aplicată
Teoretic, din această lună ar trebui să putem scoate bani cu cardul de la magazine ca de la bancomat, pentru că legea care le permite să ofere clienţilor bani din casă a intrat în vigoare.
Însă, deocamdată niciun comerciant nu o aplică. Asta rezultă, din datele băncilor şi din informaţiile obţinute de Ştirile PRO TV de la peste 100 de magazine, benzinării şi supermarketuri.
Legea numită "cash back", pentru că permite retragerea de bani de pe card direct în magazin, a intrat în vigoare la 1 iulie. Am făcut un experiment să vedem dacă cineva oferă clienţilor această opţiune. Răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: oamenii au ridicat din umeri şi ne-au spus că din păcate acest serviciu nu este disponibil.
Legea prevede că magazinul primeşte un comision de 1% din suma eliberată. Aceasta poate fi de maximum 200 de lei de persoană, pe zi. Emitenţii de carduri pun pe seama politicienilor eşecul acestei măsuri, pentru că au făcut-o opţională.
Cătălin Creţu, general manager VISA România: "Acest lucru era deosebit de important, mai ales în mediul rural şi mediu urban mic, unde există foarte mulţi oameni care au carduri. Și care astfel ar fi putut să meargă la magazinele din comunităţilor lor să plătească cu cardul şi să şi retragă bani."
Legea cash-back, aflată acum în vigoare, este cea aprobată în 2016, în unanimitate, de către Parlament, cu obligaţia tuturor magazinelor cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro să aibă POS şi să accepte plata cu cardul. Între timp, Parlamentul a modificat legea şi pragul a fost ridicat la 50.000 de euro.
Cătălin Creţu, general manager VISA România: "Ceea ce diluează semnificativ efectul legii, pentru că din datele existente 73% din comercianţii din mediul rural nu ar mai intra sub incidenţa legii. Deci, exact acolo unde era nevoie să aducem aceste servicii, practic această modificare anulează şansa acestor servicii."
Statisticile arată că plăţile cu cardul înseamnă evaziune fiscală mai mică. Guvernul a estimat că aparatele POS la toţi comercianţii care au peste 10.000 de euro cifra de afaceri, ar fi adus triplarea veniturilor fiscalizate, în condiţiile în care estimările Consiliului FIscal arată o evaziune de peste 20%.
Potrivit Băncii Mondiale, doar 58% dintre adulţii din România au un cont bancar, media UE fiind de 95%. Suntem la nivelul unor state precum Gabon, Uganda, Gana, sau Zimbabwe.