Legea care ne permite să scoatem bani cu cardul de la magazin a intrat în vigoare, dar nu este aplicată

Ultimul update: Marti 03 Iulie 2018 19:57
Data publicarii: Marti 03 Iulie 2018 19:34
Categorie: Financiar

Teoretic, din această lună ar trebui să putem scoate bani cu cardul de la magazine ca de la bancomat, pentru că legea care le permite să ofere clienţilor bani din casă a intrat în vigoare.

Însă, deocamdată niciun comerciant nu o aplică. Asta rezultă, din datele băncilor şi din informaţiile obţinute de Ştirile PRO TV de la peste 100 de magazine, benzinării şi supermarketuri.

Legea numită "cash back", pentru că permite retragerea de bani de pe card direct în magazin, a intrat în vigoare la 1 iulie. Am făcut un experiment să vedem dacă cineva oferă clienţilor această opţiune. Răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi: oamenii au ridicat din umeri şi ne-au spus că din păcate acest serviciu nu este disponibil. 

Legea prevede că magazinul primeşte un comision de 1% din suma eliberată. Aceasta poate fi de maximum 200 de lei de persoană, pe zi. Emitenţii de carduri pun pe seama politicienilor eşecul acestei măsuri, pentru că au făcut-o opţională.

Cătălin Creţu, general manager VISA România: "Acest lucru era deosebit de important, mai ales în mediul rural şi mediu urban mic, unde există foarte mulţi oameni care au carduri. Și care astfel ar fi putut să meargă la magazinele din comunităţilor lor să plătească cu cardul şi să şi retragă bani."

Legea cash-back, aflată acum în vigoare, este cea aprobată în 2016, în unanimitate, de către Parlament, cu obligaţia tuturor magazinelor cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro să aibă POS şi să accepte plata cu cardul. Între timp, Parlamentul a modificat legea şi pragul a fost ridicat la 50.000 de euro.

Cătălin Creţu, general manager VISA România: "Ceea ce diluează semnificativ efectul legii, pentru că din datele existente 73% din comercianţii din mediul rural nu ar mai intra sub incidenţa legii. Deci, exact acolo unde era nevoie să aducem aceste servicii, practic această modificare anulează şansa acestor servicii."

Statisticile arată că plăţile cu cardul înseamnă evaziune fiscală mai mică. Guvernul a estimat că aparatele POS la toţi comercianţii care au peste 10.000 de euro cifra de afaceri, ar fi adus triplarea veniturilor fiscalizate, în condiţiile în care estimările Consiliului FIscal arată o evaziune de peste 20%.

Potrivit Băncii Mondiale, doar 58% dintre adulţii din România au un cont bancar, media UE fiind de 95%. Suntem la nivelul unor state precum Gabon, Uganda, Gana, sau Zimbabwe.

Ajutor de 5.000 de euro pentru românii care vor să-şi producă singuri energia electrică
Ajutor de 5.000 de euro pentru românii care vor să-şi producă singuri energia electrică
VIDEO PROTVPLUS.RO
robor
Indicele ROBOR a crescut la 3,23%
Metalul care va deveni mai prețios ca aurul. La ce se folosește și de ce a explodat prețul
Datorii reduse la Fisc, până pe 15 decembrie. Cine primește bonificații
Loteria Bonurilor 18 noiembrie 2018. Bonurile câștigătoare pe luna octombrie
Soluția firmelor pentru lipsa de personal: roboți sau angajați instruiți de la zero
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
aplicatii romanesti
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
BCE evaluează băncile din Bulgaria. Țara vecină, gata să adopte euro
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale