Legătura dintre comunism și implicarea scăzută a românilor în asigurarea celor mai de preț bunuri. Perspectiva sociologică
În a treia ediție @sigur@t, #OAMENIIdinAsigurări continuă discuția despre cum putem să ne protejăm viețile, familiile și bugetul împotriva neprevăzutului, de data această sub cupola percepțiilor noastre despre riscuri.
Invitatul acestei ediții este Dan Jurcan, Sociolog și Director de Cercetare al IRES - Institutul Român de Evaluare și Strategie. Află mai multe despre cum percep românii riscurile la care se expun zi de zi, cum ne-a influențat pandemia ca mentalitate și care sunt soluțiile de suport financiar în vremuri complicate.
Alexandru Ciuncan, UNSAR: Relația românilor cu neprevăzutul, cum stau lucrurile în această direcție?
Dan Jurcan, sociolog IRES: „Nu e un mariaj foarte fericit, dacă e să discutăm, pentru că în general facem parte din grupul celor care nu prea știu să gestioneze bine incertitudinea, sunt mai mulți factori aici, în primul rând ține de educație, e și un factor cultural, de fapt toate studiile multiculturale arată că suntem foarte diferiți de anglo-saxoni, de pildă, și ar mai fi, probabil, și comunismul, unde s-a dezvoltat un anumit tip de paternalism, unde inițiativa a fost amputată, oamenii și-au pierdut încet-încet libertatea de a lua singuri decizii și s-au obișnuit ca statul să facă foarte mult în locul lor și lucrul ăsta se întâmplă, de exemplu, când au loc inundații sau cutremure, lumea așteaptă ca autoritățile să facă altceva în locul lor. Dacă e să ne uităm la japonezi sau la englezi, la danezi sau la germani, în general fiecare individ are un anumit tip de comportament și o anumită cultură față de risc. În primul rând, înțelege ce este riscul, înțelege că nu trăim într-un mediu liniar și mediul poate fi total non-liniar, există foarte multă incertitudine și e important să o conștientizezi și să știi să-i faci față”.
Mai multe detalii, în VIDEO.