BNR majorează prognoza de inflație la 4,2%. Explicațiile oferite de Mugur Isărescu


Ultimul update: Vineri 17 Mai 2019 16:14
Data publicarii: Vineri 17 Mai 2019 11:58
Categorie: Stiri Economice

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Într-o conferinţă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Iăsrescu a precizat că majorarea prețurilor în primul trimestru al anului a fost mai mare decât prognozele, la acest lucru contribuind și factorul guvernamental, care a pus presiune pe prețuri cu creșterile salariale.

Stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului au pus presiune pe inflaţie, potrivit lui Isărescu.

”Avem o stimulare a cererii peste ce poate economia să ducă. Apoi, avem factori externi, pe care nu putem să-i controlăm, precum creşterea preţului petrolului la nivel internaţional”, a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, presiunea pe piata muncii este extrem mare, ceea ce ar putea genera majorari salariale suplimentare, dar care se vor duce din nou în majorarea consumului și, implicit, a prețurilor.

A continuat evoluția ascendenta a inflației, a fost o creștere mai mare decât progonza. Majorarea amplă a prețurilor pe trimestrul I vine pe de o parte din creșterea prețului țițeiului pe plan internațional, dar și factorul guvernamental a pus presiune prin dinamica robustă a creșterii salariale”, a spus Isărescu, în conferința de prezentare a raportului asupa inflației.

Șeful băncii centrale a mai spus că excesul de cerere a dus la importuri mai mari, ceea ce a dezechilibrat și balanța comercială.

Legumele, fructele, ouăle, tutunul, combustibilii s-au scumpit cel mai mult, acestea fiind produsele care sunt cele mai afectate de excesul de cerere și de presiunea creșterilor salariale. Legume în Romania sunt printre cele mai scumpe din regiune, decât în Cehia, Polonia și chiar decât la nivelul UE. În primele luni importurile de legume au fost mai mari decat în anul precedent, probabil că urmează o perioadă în care importurile vor scădea și preturile vor scadea”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a amintit și de faptul că România a avut o stabilitate a leului în ultimii 3-4 ani, dar care a fost deteriorate în prima parte a anului curent, când presiunile pe piața valutară au luat amploare din cauza OUG 114.

În ceea ce privește creștere economică anunțată de INS, Isărescu a apreciat că aceasta se datorează în mare parte excesului de cerere, excesului de consum. “Este o creștere bazată pe consum, ca să nu spunem în exclusivitate bazată de consum.”

Execul de cerere a dus și la creșterea semnificativă a importurilor, volum net superior exporturilor, dezechilibrând balanta comercială.

Isărescu a mai spus că piata muncii este foarte tensionată, iar acest lucru “ne va măcina echilibrele și ne va preocupa câțiva ani buni”.

“Trebuie avută mare grijă, salariile nu pot fi oprite din cauza ofertei deficitare a forței de muncă, dar și din faptul că cei care revin în țară vin cu pretenții normale, de salarii competitive ca în Vest. Să nu accentuăm această presiune cu majorari salariale acolo unde nu trebuie. Birocrația trebuie ținută sub control, dacă mai adaugăm stimulente, vom crea presiuni suplimentare”, a precizat Isărescu.

Guvernatorul a avertizat că politica monetară poate doar să ofere mai mult timp în efectuarea de reforme structurale, nu poate rezolva toate problemele economiei.

S-a creat iluzia că politica monetară le rezolvă pe toate. Nu, politica monetară poate să câştige timp, să ofere stabilitate financiară. Reformele structurale se fac mult mai greu în condiţii de instabilitate financiară. Ţinem lucrurile sub control, nu omorâm creşterea economică, dar cam atât. Mai câştigăm timp, reformele structurale nu se fac peste noapte”, a spus Isărescu.

El a avertizat că, pentru perioada următoare sunt semnale mixte, iar România este încă deficitară la investiţiile la infrastructură.

BNR estima, în februarie 2019, o inflaţie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării şocurilor de natura ofertei în prima parte a anului curent.

Ulterior, aceasta se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei, ca urmare a epuizării efectelor acestor şocuri nefavorabile, dar şi a persistenţelor presiunilor inflaţioniste de la nivelul inflaţiei de bază.

Comisia de Prognoză anunță noi scumpiri. Suntem campionii Europei la inflație
Comisia de Prognoză anunță noi scumpiri. Suntem campionii Europei la inflație
VIDEO PROTVPLUS.RO
FERMA
Marius Crăciun este Fermierul Anului 2019 și câștigătorul premiului de 50 000 de euro!
Felicitări Marius Crăciun, Fermierul Anului 2019!

07:53
FERMA
A doua probă  îi descurajează și pe  Marius și pe Moroșanu
Ceea ce se întâmplă schimbă complet clasamentul și creează o agitație de necrezut în arenă

07:25
FERMA
Prima probă îi obosește peste măsură pe cei doi finaliști Ferma
Cine reușește să capate avantaj și câștigă prima primul pas către premiu

06:14
FERMA
Brigitte îl lovește pe Pastramă, spre deliciul, dar și spaima fermierilor
Un singur picior între iubire și...bătaie

04:17
FERMA
Gesturi suspicioase între Otniela și Moroșanu. Ce se întâmplă între cei doi
"Mai Otniela, o luăm razna, simți și tu?"

03:18
FERMA
Ce s-a întâmplat cu încăierarea dintre Moroșanu și Kamara
Ediția de ieri i-a lăsat pe fermieri înspăimântați, în mijlocul celui mai mare conflict de până acum.

02:55
PROMO
Victoria Răileanu și Adrian Pov #yeslavot

00:34
LA MARUTA
Este transformată! Iulia Vântur a revenit în Romania și are un nou look
Iulia: "Nu am crezut ca-mi voi face vreodata tatuaje"

18:18
LA MARUTA
Loredana a scăpat de toate păcatele, într-un loc sfant
Cum a reușit artista să se purifice in totalitate

13:21
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Ioana Filimon

05:49
papa francisc
BNR lansează monede care celebrează vizita Papei în România. Ce valoare au
Guvernul modifică programul ”Prima casă”. Care sunt principalele schimbări
Anunț al Guvernului despre restituirea taxei auto: ”Transferăm suma de 700 milioane lei”
Rabla pentru electrocasnice 2019. Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați aparatură nouă
Povestea celei mai mari plantaţii de trandafiri din ţară. Cât costă borcanul de dulceață
Firmele care le vând românilor "timp liber". Câte minute câştigi pentru 30 de euro
Brexit
Prima victimă ”de calibru” a Brexit-ului. O mare companie britanică a intrat în insolvență
Șantierul Naval de la Mangalia a dat lovitura în Europa. Ce vase se vor construi aici
Ploile au provocat scăderi importante în vânzările restaurantelor şi cluburilor
Românii fac sport și cheltuie tot mai mulți bani pe echipamente. Cele mai îndrăgite sporturi
Start-Up Nation. Au promis locuri de muncă pentru a lua banii, dar acum nu găsesc angajați
Topul celor mai mari paradisuri fiscale din lume. Țările în care populația nu plătește taxe