Comisia de Prognoză anunță noi scumpiri. Suntem campionii Europei la inflație

Ultima actualizare: 08-05-2019 13:57

Guvernul recunoaște că economia nu mai merge atât de bine, cum se aștepta inițial.

Comisia de Prognoză a modificat pentru prima dată estimările pe baza cărora Executivul și-a construit bugetul. Vor fi scumpiri în continuare, iar cursul de schimb nu mai coboară la nivelul de anul trecut, potrivit documentelor oficiale.

Schimbările au apărut marți, în ziua în care Comisia Europeană a anunțat că, la cum se vede acum economia României, Guvernul va crea un deficit de 3,5 la sută, față de trei, cât se estimase la București.

După ce Guvernul şi-a construit bugetul pe cifre foarte optimiste, prognoza de primăvară a venit cu noutăţi, în documentele oficiale. Inflaţia era în 2017 era de 1,3% şi în 2018 de 4,63% - cea mai mare de după criză. În iarnă, Comisia de Prognoză a estimat că preţurile se vor majoră cu doar 2,8%. Dar, a venit controversata Ordonanţa 114, pe finalul anului trecut şi preţurile au explodat din nou. Aşa că Guvernul a fost nevoie să îşi refacă cifrele, scumpirile generale pe tot anul vor fi, în medie de 3,4%.

Suntem campionii Europei în luna martie, am avut 4,2% inflaţie şi semnalele, departe de media Uniunii, aflată la 1,6% şi incomparabil mai rău decât în Portugalia, Grecia sau Irlanda, potrivit datelor Eurostat. Dacă ne uităm pe aceste cifre vedem că oamenii din ţările acestea îndatorate şi salvate de la dezastru cu mari sacrificii, stau acum mai bine ca noi - nu au scumpiri. Noi avem.

Revenim la prognoza oficială unde Guvernul şi-a modificat şi cursul de schimb leu-euro - linia aceasta din grafic este evoluţia lui reală, potrivit datelor BNR, iar aici era prognoza de iarnă a Guvernului - 4,67 de lei.

Între timp, Guvernul a dat cursul peste cap după Ordonanţa 114 din decembrie - susţin specialiştii şi a rectificat marți cursul mediu din acest an la 4,74 de lei - o creştere care în realitate e chiar mai mare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO