Banca Centrala Europeana: Zona Euro va intra intr-o recesiune moderata spre sfarsitul anului
Economia zonei euro si cea a Uniunii Europene au inregistrat in trimestrul al 3-lea o crestere de numai 0,2%, fata de trimestrul al 2-lea, cu un avans solid in Germania si Franta, dar cu performante slabe in tarile afectate de criza datoriilor.
Astfel, analistii estimeaza in continuare perspective negative.
Cresterea din intervalul iulie-septembrie a fost egala cu cea din trimestrul al doilea, dar perspectivele pentru ultimele luni ale acestui an sunt nefavorabile, criza datoriilor avand un efect negativ asupra increderii consumatorilor, relateaza Reuters. "Indicatorii sugereaza ca economia zonei euro va reveni in recesiune in trimestrul al patrulea si dincolo de acesta", a declarat Jonathan Loynes, economist sef la Capital Economics.
Nici de la Frankfurt, unde isi are sediul Banca Centrala Europeana, nu vin vesti incurajatoare. Noul presedinte anticipeaza ca Zona Euro va intra intr-o recesiune moderata spre sfarsitul anului. Iar analistii cred ca in urmatoarele luni, situatia se va inrautati in Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, din cauza crizei datoriilor.
Italia are un nou cabinet de ministri, insarcinat cu aplicarea masurilor de austeritate. Mario Monti a anuntat marti seara ca are deja lista completa si va merge sa-i prezinte presedintelui planul de guvernare si sa accepte oficial postul de premierDupa discutii cu reprezentantii partidelor politice, cu sindicatele, patronatele, tinerii si chiar si cu organizatii de femei, Mario Monti a finalizat marti seara consultarile pentru formarea noului guvern, care trebuie sa obtina votul de incredere al Parlamentului, in cel mult zece zile.
"In aceasta dimineata ii voi prezenta presedintelui Republicii concluziile consultarilor. Din respect pentru presedinte, nu pot anticipa cum va decurge discutia, dar vreau sa subliniez ca sunt senin si convins ca Italia are capacitatea de a depasi aceasta perioada dificila", a spus premierul desemnat.
In ciuda progreselor inregistrate de Monti, bursele europene au inchis in scadere marti, investitorii fiind ingrijorati ca politicienii si-ar putea retrage sprijinul acordat noului cabinet, daca masurile de austeritate se dovedesc a fi de nesuportat.
Asa cum se pare ca le vad deja grecii, nemultumiti ca Luca Papademos are de gand sa continue implementarea reformelor pentru relansarea economiei.Angajatii din sectorul public au organizat marti o greva, dupa ce noul premier anuntase ca perioada care urmeaza va fi una dificila si plina de riscuri. Presedintele Obama l-a asigurat insa miercuri dimineata ca Statele Unite raman solidare cu Grecia.
Intre timp, pentru a evita ce s-a intamplat cu Grecia, care a fost degradata de o agentie de cotare cand partenerii sai europeni lucrau la un plan de salvare, Comisia Europeana are de gand sa inaspreasca regulile de functionare ale agentiilor de rating.
Daca va fi adoptat acest prioiect, agentiile vor fi obligate sa fie mult mai transparente cand vine vorba de ratingul unei tari sau al unei companii si sa-i avertizeze pe emitatorii de obligatiuni cu o zi inainte sa publice un nou rating.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, italia, criza, banca centrala europeana, recesiune, Mario Monti,
Dată publicare:
16-11-2011 07:26