"In Romania, inca suntem departe." Cand ar putea ajunge la noi metoda livrarii coletelor cu ajutorul dronelor
Daca va comandati un rucsac si sunteti la Cabana Varful Omu, sa spunem, o drona ar putea sa va livreze coletul in timp record.
Asta pentru ca si in Romania se dezvolta anul acesta un proiect care functioneaza deja in Franta. Coletele pot ajunge in orice colt de pe pamant si cu drona. In strainatate curierii fac livrari in orasele aglomerate si cu elicopterul.
Drona din imagini duce pana la 2 kilograme si are autonomie de cativa kilometri. E folosita deocamdata pentru teste. Livreaza acte, telefoane, obiecte usoare care sa nu necesite semnatura de primire a destinatarului sau plata ramburs.
In proiectul acesta de livrare a coletelor cu drona se folosesc aparate speciale care pot duce pana la 4 kg greutate pe distante de 20 de km.
Lucian Aldescu, managerul companiei de curierat: "Dronele nu vor inlocui in niciun caz curieratul clasic. Momentan incercam sa gasim solutii pentru situatiile mai speciale si anume livrari in locuri in care sunt calamitati sau in locuri greu accesibile. In Romania inca suntem departe, dar in Franta s-a obtinut deja prima licenta de zbor."
In Franta a fost construit chiar un terminal de livrari, special pentru drone. Iar totul e complet automat, legatura cu statia de baza mentinandu-se pana la 50 km distanta.
Orientarea se face prin GPS si prin camera pentru zbor incorporata. Sunt raportate in timp real si datele de zbor. Coletaria aeriana are succes si in Lituania.
O alta solutie, de data aceasta pentru zonele aglomerate din orase, este curierul pe scuter.
Roxana Magopet, PR managerul unei companii de curierat: "Presupune livrari in una, 2, 4 sau 6 ore in cadrul aceluiasi oras. Este un serviciu dedicat coletelor mici sau plicurilor care trebuie sa ajunga same day. Avem 30 de scuteristi care deservesc orasul Bucuresti si Ilfov."
Tot in orase, livrarile cu bicicleta au prins teren in ultimii ani. La Londra in schimb, expedierile fulger sunt facute mai nou cu elicoptere speciale.