Imprumuturile in franci elvetieni ar putea deveni credite in lei. Calculele facute, cu usile inchise, de bancheri si Guvern
Bancherii si Guvernul discuta in spatele usilor inchise despre o noua solutie pentru clientii cu datorii in franci. Potrivit unor surse, este vorba de transformarea imprumuturilor din franci in credite in lei, cu rate mai mici si garantii de stat.
In schimbul garantiilor, bancile ar trebui sa stearga dupa conversie o parte din datoriile clientilor. Deocamdata nu s-a ajuns la o intelegere despre cat de mare ar trebui sa fie aceasta reducere a datoriilor.
Mecanismul ar fi urmatorul: creditul trece din franci in lei, la cursul zilei. Banca renunta la o parte din banii pe care ii mai are de recuperat si astfel rata scade. La schimb, statul garanteaza partial restul datoriei. Adica un credit ipotecar asemanator cu cele acordate in programul Prima Casa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ana Birchall, deputat PSD: "Este o discutie... Inca nu am ajuns la o solutie finala, pentru ca trebuie sa vedem pe simulari. Mor cand aud ca bancile pierd. Poate ca pierd din ce profit si-au bugetat. Am simulari si vad ca nu sunt neaparat in pierdere."
Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor le-a cerut public bancilor sa scada cu 20 - 25% costul creditelor in franci.
Sa luam exemplul unui client care mai are de dat bancii 60.000 de franci. Transformati in lei, cei 60.000 de franci inseamna 250.000 de lei. In schimbul garantiei oferite de stat, presupunem ca banca va sterge cel putin 20% din datoria clientului. Raman de rambursat 200.000 de lei. In prezent, rata creditului in franci este de 1.600 de lei. In functie de cum se va calcula dobanda noului credit, rata ar putea sa scada la 1.200 de lei sau chiar la 1.000 de lei, daca ea va fi similara cu cea din programul Prima Casa.
Ministrul Finantelor anunta de saptamana trecuta ca se lucreaza la un nou produs pentru clientii cu datorii in franci, insa nu a dat mai multe detalii. In public, pana acum, nu s-a discutat despre posibilitatea ca statul sa garanteze o parte din imprumuturi, pentru a convinge bancile sa reduca ratele.
Daca aceasta facilitate va intra in vigoare, cel mai probabil, se va adresa clientilor care s-au imprumutat in franci, ca sa-si cumpere locuinte, nu si celor care au luat credite de consum. In paralel, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a lansat in dezbatere publica un proiect de lege care prevede ca bancile nu vor mai putea urmari clientii dupa ce le scot casele la vanzare, chiar daca nu isi recupereaza toti banii. Potrivit aceluiasi proiect, in cazul creditelor in valuta, bancile vor fi obligate sa reduca dobanzile si comisioanele cu cel putin 10% daca va creste cursul cu mai mult de 20% fata de cel de la data acordarii.