Importurile UE de gaze ruseşti au crescut în 2024. Cele trei state anti-Putin care pompează bani grei în vistieria Moscovei

Uniunea Europeană a importat o cantitate mai mare de gaze ruseşti în 2024, în pofida continuării agresiunii Moscovei în Ucraina, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite DPA.
Importurile UE de gaze ruseşti, atât prin conducte cât şi gaze naturale lichefiate (GNL), au crescut cu 18% anul trecut, comparativ cu 2023.
Uniunea Europeană şi-a stabilit un obiectiv - neobligatoriu pentru statele membre - de a elimina complet importurile de gaze naturale ruseşti până în anul 2027, în contextul deteriorării relaţiilor cu Rusia după invazia în Ucraina. Însă unele state membre nu au reuşit să-şi diversifice substanţial importurile energetice.
Italia, Cehia şi Franţa sunt printre ţările care şi-au majorat anul trecut importurile de gaze din Rusia, arată datele Ember. Organizaţia se aşteaptă la o creştere a importurilor în 2025, chiar dacă în UE nu va exista o majorare a cererii de gaze.
De asemenea, datele Ember arată că anul trecut preţul gazelor în UE a crescut cu aproape 60%.
"Este scandalos că UE încă importă gaze din Rusia. În loc să investească în alternative reale, cum ar fi regenerabilele şi măsuri de eficienţă energetică, statele membre irosesc bani cu capacităţi scumpe GNL care nu sunt nici măcar folosite", a declarat analistul Ember Pawel Czyzak, notează Agerpres.
Comisia Europeană ar urma să publice în următoarele săptămâni o foaie de parcurs privind renunţarea la importurile energetice ruseşti.
Importurile GNL din Rusia către UE continuă. Totuşi, investiţiile în proiecte GNL aflate în construcţie în Rusia sunt interzise. În plus, porturile din UE nu pot fi folosite de navele ruseşti care exportă GNL către ţări terţe.
Conform Ember, UE nu-şi poate asigura deplin securitatea energetică fără a achiziţiona gaze ruseşti. De asemenea, organizaţia avertizează că alţi furnizori străini au devenit mai instabili, iar tensiunile geopolitice legate de SUA sporesc riscurile la adresa dependenţei de importurile americane de GNL.
Norvegia şi Statele Unite sunt cei mai mari furnizori de gaze ai UE.
Luna trecută, comisarul pentru energie Dan Jorgensen a anunţat că Bruxelles-ul pregăteşte modificări la regulile privind emiterea de autorizaţii, în ideea de a accelera extinderea capacităţilor regenerabile. Pentru industrie şi pentru încălzirea locuinţelor, unde gazul nu poate fi înlocuit rapid de electricitate, Jorgensen a spus că UE îşi va intensifica eforturile pentru a găsi surse alternative de aprovizionare.